"Репортери без граници" осъди посегателство на царевския кмет срещу журналист

"Репортери без граници" осъди посегателството срещу журналиста на свободна практика Атанас Чобанов от кмета на Царево. В съобщение на сайта международната неправителствена организация се посочва, че на 13 май т.г. служители на общината са влезли в имот, собственост на Чобанов, в близкото с. Варвара. Те са съобщили със заплашителен тон на родителите му, че идват по нареждане на кмета и започнали да измерват дървено преместваемо бунгало в двора, като посочили, че е незаконна постройка.

Чобанов незабавно е съобщил за инцидента в полицията и прокуратурата, настоявайки да третират случая като правонарушение и злоупотреба с власт.

Служителите на община Царево не са имали никакви законови основания за това "посещение", казва той пред "Репортери без граници". Съвсем ясно, че семейството му е жертва на случай на заплаха, който в България често е "предвестник" на по-брутални "предупреждения", се казва в съобщението.

Международната неправителствена организация настоява българските власти, които имат отношение към Община Царево, да осъдят публично това поведение и да предприемат нужните мерки спрямо длъжностните лица, които са инициирали заплахата.

Атанас Чобанов, който редовно публикува и в блога си, и в други медии материали и коментари  за злоупотреби на кмета на Царево и местните власти, е убеден, че в случая те са провокирани от негово разследване, свързано с корупционни практики и злоупотреба с обществени ресурси.

"Кметът може да заведе срещу мен дело за клевета, ако не харесва моите статии и аз ще докажа пред съда, че те отговорят на истината", казва Чобанов. "Кметът използва методи, присъщи на стария режим. Това, което се случва сега на мен, за съжаление, не е изолиран случай. Регионалните журналисти често са жертва на гневни реакции от страна на местните власти, но не смеят да обявят за получавани заплахи, защото са икономически зависими от местните власти или се страхуват от административни репресии", казва още Чобанов.

По повод казуса с "незаконната постройка" той коментира: "В имота ми има полумасивна къща 69 кв.м модел 1929 г. и дървено преместваемо бунгало с пристроена паянтова баня - общо 30 кв.м. На мястото на бунгалото имаше по-голяма паянтова постройка, която е отбелязана и в нотариалния акт, и в скицата на имота. Преди да поставя бунгалото, попитах кмета на селото дали трябва разрешение и получих отговор, че за преместваеми постройки няма нужда от такова. Това стана преди повече от 5 години. Ако кметът докаже в съда, че бунгалото е незаконно, ще го съборя. Ще поканя на събарянето колеги журналисти, след което може да идем да съборим част от незаконния строеж "Златна перла". Но преди това смятам да осъдя кмета и архитекта, които са пратили чиновниците си без писмена заповед за административен произвол и незаконно проникване в имот частна собственост."

Споделяне

Още по темата

Още от България