"Репортери без граници": В България все още се сплашват медии

"Репортери без граници" изразиха в петък своето безпокойство от зачестилите случаи на заплахи и психически тормоз срещу български журналисти през последните няколко дни. В декларация на международната организация се казва, че нападението срещу телевизионния репортер Димитър Върбанов и заплахите, отправени срещу журналиста Иван Янев в Стара Загора два дни по-рано, показват, че в България все още има климат за всяване на страх сред медиите.

Тези инциденти и големите нередности при обработването на внесеното искане за лиценз от страна на радио К2 показват, че обещанията на новото правителство за реформа все още не са материализирани. Решението на Комисията за регулиране на съобщения по случая с К2 се обжалва пред Върховния административен съд.

"Ние се надявахме на ясни сигнали от страна на новото правителство и на политика за гарантиране на свобода за медиите. Смъртните заплахи от страна на говорител на полицията към журналист са неприемливи. В същото време властите все още не са осъдили убийците на журналисти. Убийството на Георги Стоев и опитът за убийство на Огнян Стефанов показват, че тези заплахи трябва да бъдат взимани на сериозно", заявяват от "Репортери без граници".

"Ние призоваваме правителството и регулационните органи да гарантират на радио К2 лиценза за свободно разпространяване. България има няколко независими радиостанции и изчезването на радио К2 би било удар срещу независимото разпространение на новините в страната", заявяват още от организацията.

"Репортери без граници" напомнят, че журналистът от "Господари на ефира" Димитър Върбанов е бил нападнат с чук от строителния предприемач Христо Чапанов във Велико Търново.

Организацията заявява, че се забелязва нарастване на случаите на заплахи и психически тормоз срещу журналисти особено в региони, които са по-тежко засегнати от кризата.

"Корупцията на пазара за недвижими имоти е гореща тема в България и опитите на разследващите журналисти да работят по този проблем би трябвало да среща разбирането и защитата на властите", заявяват от "Репортери без граници".

Организацията цитира и заплахите срещу журналиста от БГНЕС Иван Янев. На 8 февруари той е чул от говорителя на полицията в Стара Загора Йонка Георгиева заплахата, че "вече е мъртъв", защото е пуснал информация преди да бъде съобщена официално от МВР. Янев е предал информацията си от мястото на убийството на полицай в близост до село Енина.

Споделяне

Още по темата

Още от България