"Репортери без граници" включиха Орбан в списъка на враговете на медийната свобода

Виктор Орбан

Журналистическата организация "Репортери без граници" включи в списъка си на "враговете на свободата на печата" лидер на страна от Европейския съюз - унгарския премиер Виктор Орбан, предаде ДПА.

От идването си на власт през 2010 г. Орбан и неговата партия ФИДЕС стъпка по стъпка промениха медийния пейзаж в Унгария, заяви днес в Берлин организацията. Обществените радио и телевизия бяха централизирани в държавния медиен холдинг МТВА, включващ също единствената унгарска информационна агенция МТИ, посочват в изявление си "Репортери без граници".

От лятото на 2017 г. регионалният печат в Унгария е изцяло собственост на приятелски настроени към Орбан предприемачи. През есента на 2018 г. близо 500 проправителствени медийни компании бяха обединени в холдингова компания, за да се координира централизирано работата им, отбелязва неправителствената организация.

Списъкът на "враговете на свободния печат" съдържа имената на 37 държавни и правителствени глави, свързвани с безмилостно и драстично погазване на медийната свобода. Наред с Орбан нови "попълнения" в него са бразилският президент Жаир Болсонаро, саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман и главният администратор на Хонконг Кари Лам.

Сред трайно присъстващите в списъка са президентът на Еритрея Исаяс Афеверки, китайският президент Си Цзинпин, президентът на Сирия Башар Асад, както и беларуският държавен глава Александър Лукашенко.

Добавени са нови имена от всички райони в света. Репресивните им методи са различни, но те служат на една и съща цел - предотвратяване на критичното отразяване на събитията на всяка цена, заяви изпълнителният директор на "Репортери без граници" Кристиан Мир.

"Репортери без граници" публикуват списъка си от 2001 г., като от време на време го актуализират.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?