Репортери без граници: Всяка медия в България, критикуваща правителството, е подложена на атаки

Репортери без граници: Всяка медия в България, критикуваща правителството, е подложена на атаки

“Всяка опозиционна медия, дръзнала да критикува правителството в България или проправителствени олигарси, е подложена на атаки." Това заявява Полин Аде-Мевел от отдела за Европейския съюз и Балканите на "Репортери без граници" (RSF) . Изводът, който тя прави е част от разпространеният на 8 ноември остър протест на международната организация по повод атаките от последния месец срещу издателя на на “Икономедия” Иво Прокопиев.

Под заглавие "България отново преследва независима медийна група" от RSF в самото начало призовават българските власти да прекратят тормоза срещу него.

"Понякога олигарсите използват таблоиди, новинарски сайтове и телевизионни канали, за да очернят опозиционните медии. Понякога властите прибягват до юридически тормоз, за да заглушат гласовете на независимите медии. Незабавно трябва да се прекратят постоянният контрол, атаки и конфискации, целящи да попречат на тези медии да работят", призовава още Аде Мевел.

Организацията пък призовава ЕК чрез мониторинговия механизъм за страната ни, който продължава вече 11-та година, да проучи действията на българското правораздаване срещу независими медии. Новият доклад за Механизма за сътрудничество и проверка трябва да бъде публикуван на 13 ноември.

“Репортери без граници” припомня по този повод, че когато България е станала член на Европейския съюз през 2007 г. тя е била на 36-о място в годишната класация на организацията Индекс за свобода на пресата, докато днес се е сринала до 111-а от 180 държави и е с най-слаба оценка за страна от ЕС.

Организацията заявява, че преди година българските власти са замразили активи и банкови сметки с цел да заглушат изданията на "Икономедиа". Съобщението на прокуратурата от 26 октомври 2018 г., че възнамерява да обвини пред съда Прокопиев във връзка с продажба на негова компания на германска група са определяни от издателя като неоснователни и като подновен опит да бъде запушена устата на независимите медии в страната, се казва още в текста, публикуван на сайта на организацията.

Серията от враждебни действия срещу "Икономедиа" в периода 2009-2013 година бяха предизвикани от разследване от нейни издания, в което се твърдеше за корупционни схеми в Корпоративна търговска банка, припомнят от организацията.

"Незабавно след първата статия от 2009 т. медиите, притежавани от олигарха Делян Пеевски, започнаха кампания за охулване срещу Прокопиев и публикациите на "Икономедиа". Тази кампания никога не е преставала и продължава със същите фалшиви твърдения, независимо, че Прокопиев потърси правата си в съда и спечели няколко дела за разпространяване на неверни твърдения, обиди и причиняване на вреди от издания на Пеевски. (...) Той смята, че последните нападки са отмъщение заради репортаж на "Капитал", в който се твърди за злоупотреба с държавна собственост от бизнесмен, близък до правителството."

В опит да се хвърли повече светлина върху преследването от правораздавателните органи на България срещу неговата медийна група и други независими медии като всекидневника "Сега" и новинарския сайт "КлубZ", Прокопиев призовава международни наблюдатели да бъдат информирани за разследванията в България - една изключителна процедура, която би могла да доведе до повече прозрачност за основанията или мотивите, обяснява още "Репортери без граници" за онези, които не са запознати по-подробно с контекста на случващото се в страната.

Иво Прокопиев се е обърнал по повод блокирането на негови активи и към Европейския съд за правата на човека в Страсбург, допълва още организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България