Репортери от „Уолстрийт джърнъл” са срещу офертата на Мърдок за вестника

Обединените в профсъюз репортери от „Уолстрийт джърнъл" бойкотираха в четвъртък задълженията си в знак на протест срещу офертата на Рупърт Мърдок за издателя на вестника, както и срещу предложенията на агенцията за бизнес информация „Дау Джонс” (Dow Jones & Co.) за нов трудов договор. Това предаде АП, цитирана от БТА в петък.

В стачката, която е продължила половин ден, са взели участие голяма част от обединените в профсъюз журналисти, работещи за вестника в целите САЩ.

Синдикатите, както и бивш член на управителния съвет на „Дау Джонс” са на мнение, че независимостта и качеството на „Уолстрийт джърнъл" ще пострадат под ръководството на Мърдок - твърдение, което медийният магнат отрича. Мърдок е обявил, че планира да инвестира в дейността на вестника в интернет и във Вашингтон, както и да я разшири в чужбина. Той се надява да използва ресурсите на „Дау Джонс”, за да пусне към края на годината кабелен канал за бизнес новини с марката „Фокс” (Fox).

Преди няколко дни „Дау Джонс” и „Нюз корп.” постигнаха принципно споразумение по въпроса, който най-силно тревожеше семейство Банкрофт - предприемането на мерки, които да предпазят редакторската независимост на „Уолстрийт джърнъл", припомня АП. Банкрофт все още може да отхвърли сделката.

Семейството притежава 25%  от компанията „Дау Джонс”, но контролира 64% от гласовете на акционерите чрез специален клас акции, посочва агенцията.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?