Репортерки защитават в съда тв-водещия Бареков: Той говори каквото му напишат

Николай Бареков

Думите, изречени от водещия на "Гореща точка" по ТВ7 Николай Бареков по време на живото предаване от Хасково преди две години, му били написани в сценария от продуцентката Виргиния Върбанова. Това заявиха във вторник разпитаните като свидетели по делото срещу телевизионния водещ - репортерките от ТВ7 Диана Радева и Инна Пелева, предаде сайтът Хасково.инфо.

Делото за 1 лев бе заведено от хасковския кмет Георги Иванов за клевети по негов адрес, казани от Бареков по време на живото предаване.

Журналистът изрекъл "обидни за градоначалника квалификации" - "Тук има един кмет, който общува не с гражданите, а с Бога... Той се има за божество .... с цял поменик от престъпления ... крадец на църковни имоти ... имал незаконна вила в чашката на язовир "Клокотница". Сред твърденията в предаването са и че Георги Иванов крадял заплатите на работниците, имал хотели в Германия и апартамент в Лондон, Алексей Петров бил политическият му чадър, кметът бил луд човек.

Делото се гледа в Окръжен съд - Хасково след обжалване на произнесената от Районния съд осъдителна присъда на Николай Бареков. На предишното заседание съдът разпореди репортерките на телевизията Инна Пелева и Диана Радева да бъдат доведени принудително.

Във вторник пред тричленния съдийски състав Радева обясни, че изнесените в предаването данни били базирани на чутото от граждани и статии в интернет, които не се е опитала да провери дали са верни. "Няма как да направя такава проверка", заяви журналистката. Тя обясни, че сценарият за предаването се правел от продуцента, който дословно пишел на водещия какво трябва да каже. На въпрос дали водещият излага собствени мисли и съждения по време на предаването, Диана Радева заяви: "Съмнявам се. Не знам".

Колежката ѝ Пелева също била събрала информация за неща излъчени в живото предаване от различни източници - местни медии, хора и интернет. Тя също потвърди версията, че репортерът събира информацията и я предава на продуцента. Той от своя страна подготвял сценария и го давал на водещия. Тя допълни още, че достоверността на информацията също се обсъждала с продуцента.

Инна Пелева заяви, че журналистът няма право на лично мнение и в конкретния случай не е имал. Репортерката каза още, че "не използват слухове като информация". Така индиректно вината за казаното по адрес на Георги Иванов беше прехвърлена на продуцентката на предаването Виргиния Върбанова.

Очаква се тя да бъде разпитана на следващото заседание на 11 февруари. Съдът поиска още ТВ7 да предоставят сценария на въпросното предаване, ако такъв все още се съхранява в архива на телевизията.

Споделяне

Още от България