Републиканецът Пол Райън оглави Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

Републиканецът Пол Райън оглави Камарата на представителите в Конгреса на САЩ

Доминираната от републиканците Камара на представителите в Конгреса на САЩ избра републиканеца Пол Райън за свой нов председател, предаде Ройтерс в четвъртък.

Райън получи 236 гласа при вота в 435-членната долна камара на американския парламент. Резултатът е очакван, предвид факта, че републиканците имат в Камарата на представителите мнозинство от 247 гласа.

Друг републиканец, консерваторът Даниъл Уебстър, получи 9 гласа. 184 конгресмени подкрепиха демократката Нанси Пелоси, чиято партия има 188 мандата в долната камара на Конгреса. Бившият държавен секретар на САЩ Колин Пауъл, който е републиканец, получи само един глас.

Председателят на Камарата на представителите е втори в списъка на потенциалните наследници на президента на САЩ след вицепрезидента.

Вчера републиканското мнозинство в долната камара на Конгреса номинира официално Пол Райън за неин нов председател на мястото на републиканеца Джон Бейнър, който в края на миналия месец обяви, че се оттегля от поста под натиска на консервативното крило на партията.

Четиридесет и пет годишният конгресмен Райън от щата Уисконсин, в Средния запад на САЩ, стана най-младият председател на Камарата на представителите от 1869 г. Той освен това ще оглави републиканците до края на мандата на президента Барак Обама през януари 2017 г.

Ултралиберал, Пол Райън бе кандидатът за вицепрезидент на републиканците на последните президентски избори в Съединените щати, през 2012 г.

В изявление след вътрешнопартийните избори вчера Райън заяви, че Съединените щати вървят в грешната посока. Той обеща промяна и нова визия в Камарата на представителите.
Ще затворя страницата от последните години и ще предложа на американците смел дневен ред, обяви Райън.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?