Републиканската върхушка ликува, след като Тръмп отлъчи Стивън Банън

Стив Банън

Републиканската върхушка си върна усмивката, ако не влиянието. Човекът, самопровъзгласил се за страж на тръмпизма - Стив Банън, беше низвергнат от шефа - Доналд Тръмп.

Двете клики си оспорваха благоразположението на американския президент, който се възползва от съперничеството им. Най-често той се сближаваше с републиканските лидери в Конгреса, партньори по принуда.

Тръмп обаче не се месеше на Стив Банън, в открита война с онова, което той нарича "тресавище" - обобщение, включващо всякакви партийни шефове, влиятелни фигури и хора на изборна длъжност - всички, които според него мътят чистотата на тръмпистката революция.

Банън беше изваден от относителна анонимност с изненадващото си назначаване през август 2016 г. за "генерален директор" от Доналд Тръмп, който искаше да даде тласък на кампанията си три месеца преди президентските избори. Към онзи момент Банън оглавяваше сайта Брайтбарт (Breitbart.com), чиито статии се споделят в значителна степен от десните и крайнодесните.

По онова време медиите хвалеха репутацията му на "най-опасния човек в американската политика".

Тогава той беше смятан за идеологът и постановчик на икономическия популизъм, насърчаван от Доналд Тръмп, въпреки че Тръмп винаги е оспорвал твърденията, че е под влияние. При все това новият президент го назначи за стратег в Белия дом.

След седем месеца, наситени със събития, през август той бе отстранен, но официално двамата мъже останаха в добри отношения.

Стив Банън отново пое управлението на Брайтбарт - негово "оръжие". Целта му бе да разчисти сегашните републиканци на вътрешнопартийното гласуване преди парламентарни избори през 2018 г. и да направи така, че да бъде свален шефът на мнозинството в сената Мич Макконъл, негов заклет враг.

Първият кандидат, на който Банън заложи на частични избори през декември - Рой Мор в Алабама, загуби от претендента демократ - нещо, което не се случвало в този бастион на консерваторите от 25 години. Това бе първият удар върху репутацията на Банън.

Второто действие от падението му се разигра под формата на книга, в която бившият съветник прави не особено ласкави изказвания за интелектуалното равнище на президента. Между другото в комюнике в сряда Доналд Тръмп заяви, че Банън е изгубил разсъдъка си и е преувеличил влиянието си.

"Краят на Банън"

Мнозина републикански кандидати се домогваха до одобрението на Стив Банън за вътрешнопартийните избори напролет като косвен начин да получат благословията на Тръмп. Тази подкрепа се изразяваше в медийна (чрез Брайтбарт) и финансова (чрез приятелски дарители) поддръжка, гарантирайки братоубийствен период в редиците на Републиканската партия.

След като етикетът "Банън" повече не е синоним на марката "Тръмп", обаче тези кандидати популисти се оказаха в смут. Техните комюникета от сряда впрочем потвърждаваха предаността им. . .към обитателя на Белия дом.

Колкото до досегашните любимци на "върхушката", те се надпреварваха един през друг да порицават съюзяването на дисидентите с личност, оскърбила ръководителя. . .

Защото единствената наистина популярна и обединителна фигура, сред консерваторите, остава президентът. Според института "Галъп" той се ползва с одобрението на 82 процента от републиканските симпатизанти.

Във Вашингтон, водачите ликуват. Мич Макконъл дори пусна усмивка вчера, заявявайки, евфемистично, че "се присъединява към казаното от президента за Стив Банън".

"Не е ясно на кого ще помогне неговата токсичност", каза Стивън Ло, който оглавява влиятелна републиканска политическа комисия.

В републиканските кръгове отправят нападки към бившия фаворит Банън при всяка възможност. "Тръмп щеше да спечели президентския пост със или без Банън", отбеляза един предан на милиардера човек - Нют Гингрич.

"Това е краят на Банън", заяви пред "Фокс бизнес" републиканецът ветеран Ед Ролинс.

Дори съюзниците на шефа на Брайтбарт го изоставиха. Ултраконсервативната милиардерка Ребека Мърсър, акционер в сайта, заяви в комюнике до в. "Вашингтон пост" вчера, че не е говорила със Стив Банън от месеци и нито тя, нито семейството ѝ подкрепят действията и изявленията му от последно време.

Достатъчно бе да видим смущението на радио- и телевизионния водещ и ревностен привърженик на Тръмп Шон Ханити пред полемиката, за да разберем как Банън би могъл да стане генерал без армия.

В предаването си в сряда вечерта журналистът много внимаваше да не заеме позиция и изместваше дискусията към. . . медиите, обвинени, че пресилват нещата. "Те много обичат републиканците и консерваторите да се борят помежду си", каза той.

Този път обаче именно републиканците започнаха войната.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят