Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Републиканци за България": Планът на Дончев е реклама и списък за "усвояване"

Пак ще се наливат пари в инфраструктура, а не в реформи и умения на хората

8 коментара
"Републиканци за България": Планът на Дончев е реклама и списък за "усвояване"

Общи списък с пожелания за "усвояване". Рекламна кампания, а не основополагащ документ. Липса на инвестиции в реформи и в умения на хората, а наливане на пари в инфраструктура.

Това са само част от критиките на партията на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов "Републиканци за България", срещу представения в петък от вицепремиера Томислав Дончев проект на български план за възстановяване и устойчивост, разработен в рамките на новия Инструмент за възстановяване и устойчивост на ЕС, по който страната ни ще получи грантове от ЕС за над 12 млрд. лв. Планът още същия ден бе определен от дясната окалиция "Демократична България" като клишета и шопинг лист. Сега събира негативната реакция и на партията на Цветанов, която също го смята за твърде общ.

Дончев призова да се дават становища и предложения, за да може в следващите два месеца да се изработи окончателният план, който ще се изпрати в Брюксел за одобрение.

Според Републиканците проектодокументът звучи "по-скоро като част от рекламна кампания на голяма корпорация, а не като основополагащ стратегически документ, на който се разчита да обезпечи развитието на страната с инвестиции в критични области, имащи ограничаващ характер за бъдещото развитие на страната".

Като недостатък на плана на Дончев се посочва това, че не се идентифицират проблемите, ограничаващи развитието на страната, както и не са показани потенциалът и ресурсите, които могат да генерират растеж и балансирано и устойчиво развити не аразличнит ерегиони в страната.

Къде са хората?

План за възстановяване и устойчивост се прави за хората, а не за териториите, магистралите, санираните сгради и т.н. и затова в центъра на плана трябва да се поставят хората и всички заинтересовани страни да го подкрепят, заявяват от "Републиканци за България". Според партията този план трябва да е обвързан с конкретни ангажименти за реформи в секторите, които ще засегне, за да може да се постигне необходимият позитивен кумулативен и синергичен ефект в общото развитие на страната и регионалния баланс.

"Отново се залага на намерения за инвестиции във физическа инфраструктура, а не в основния двигател на развитието – хората!", пише в позицията на партията, разпространена до медиите в понеделник.

Според нея в представения план за "различни Българии" - свързани, зелени, иновативни, липсва визия за реалната България и няма анализ защо точно в тези направления ще се инвестира, макар че те безспорно са важни.

"Похвално е, че приоритет ще бъде образованието, науката и иновациите, но от плана става ясно, че ще се инвестира основно в материална база и инфраструктура. Това няма как да бъде продуктивен подход, защото образованието, науката и иновациите се правят преди всичко от хора и за хора, в които трябва да се инвестира. Не е възможно да се правят ефективни инвестиции в силно нереформирани системи, които доставят критични услуги в рамките на цялата територия на страната, каквато услуга е образованието. Същата в момента доставя различно качество на образование в различните части на страната, което създава сериозен дисбаланс в развитието и ще допринесе за още по-големи диспаритети в развитието на отделните региони в бъдеще! С инвестиции единствено в модернизацията на кабинети няма да се постигне нещо повече от "по-приятни условия" за пребиваване в тях… А дали това ще бъде ефективно, като самите учители и ученици липсват в плана?", коментират от "Републиканци за България.

Поредните обществени поръчки

По думите им каквато и инфраструктура да се създава, същата едва ли ще бъде ефективна, ако ги няма хората, които могат да я използват. "Разбрахме, че ще има заделен огромен ресурс, с който ще оперира Държавната агенция "Наука и иновации" - над 410 млн. Защо точно толкова пари, къде ще се инвестират, в какво? Няма ясен отговор… Ако отново ще се инвестира в инфраструктура и техника, а не в съществуващия и все по-ограничен и свиващ се академичен човешки потенциал, тези средства ще бъдат просто поредните "обществени поръчки" към които интерес имат определени кръгове, нямащи нищо общо с академичната общност в страната…", пише в становището.

В него се коментира и намерението за над 1 млрд. лв. инвестиции в жп транспорт като се отбелязва, че правителство не разбира, че големият проблем не е само в остарелите мрежи и локомотиви, а че 30 години се правят опити да се използва жп мрежа, създадена да обслужва не хората, а отдавна несъществуваща социалистическа икономика. "Необходими са инвестиции в крайградските и регионални жп връзки, които качествено ще обслужват градските агломерации и регионите около тях и ще накарат хората, които пътуват за работа да ползват не личните си автомобили, а жп транспорта", смятат от партията на Цветанов.

За огромните планирани средства за дигитализация, електронно правосъдие, електронно правителство и др. мнението е, че "едва ли ще има някакъв напредък в това направление - просто отново ще има много обществени поръчки".

"Санираща се" , а не Зелена България

Правителството е критикувано, че разбира "Зелената България" не като опазваща природата си държава, използваща устойчиво ресурсите си, а като "Санираща се България", защот така е най-лесно.

"Ще се отделят 750 млн. лв. за здравеопазване, отново без ясен фокус и без реформи. За сметка на това очевидно е много важно да се модернизира "Медицинският институт на МВР". Териториалната система на здравеопазването в страната е изключително неефективна, осигурява дисбаланс в количеството и качеството на предлаганите здравни услуги, а населението има крайно несправедлив достъп до тях. И няма нито един предвиден лев за реформирането и оптимизацията на тази система", пише в позицията.

Според нея в плана липсват основни елементи за развитието на интелигентен, устойчив и диверсифициран сектор на селското стопанство, който да гарантира продоволствената сигурност на населението. Предвидените инвестиции от 848 млн. лв. в хидромелиоративната инфраструктура на страната са изключително важна стъпка, но отново без анализ по отношение на производствени площи, видове производства и брой на земеделските производители, които ще бъдат обхванати. Отново отсъства политиката в планинските райони на България, което изхвърля близо половината от територията ѝ от плана за възстановяване.

"Документът е по-скоро илюстрация на липсата на цялостна концепция и дългосрочна визия на правителството за развитието на страната през следващите години. Той ни показва, че ще се работи фрагментирано, "на парче"", без конкретика във важните сектори, но с ясна идея при разходването на средства за саниране, пътища и инфраструктура. Фокусът не е поставен върху стратегическите проблеми, върху проблемите на хората, върху усвояването на потенциалите и сравнителните предимства на страната и регионите, които я формират. Гледа се твърде ограничено, без нужната интеграция и конкретика на мерките, без ясна визия за модернизация на страната", критикуват от "Републиканци за България".

Без трансформация и устойчивост

Планът не е ориентиран към мерки за трансформация на икономиката в посока устойчивост, ефективно използване на ресурсите и декарбонизация. Липсва сериозен фокус по отношение на адаптацията ни към климатичните промени, няма дефинирани мерки за ресурсна ефективност и опазване на околната среда, няма разбиране за правилно прилагане на екосистемния подход, посочват още от партията.

Тя призовава за широка обществена дискусия, която да даде цялостна и реалистична визия за бъдещето на страната (и нейните региони), която да се реализира чрез интегрирана система от цели мерки и проекти, осигуряващи едно ново начало в нейното развитие. Това начало не трябва да е "затворено" в частни интереси, а да работи за цялото общество, да се базира на развитието и съхранението на човешкия капитал, смята още партията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Коментарът е изтрит в 14:15 на 21 октомври 2021 от автора.
  #8
 2. Юли
  #7

  Да и казал да четем и даваме идеи...Кой да ги дава тези идеи? Не сте ли вие, господине?

 3. ivand
  #6

  Време е вече да свикнем с мисълтта, че Републиканци за България на Цветан Цветанов са един полезен и добър политически проект за народ и държава. Цветанов като опитен политик е събрал доста качествени хора в своя екип. Пожелавам му успех през изборите догодина.

 4. ivand
  #5

  На какво основание ми отнемате правото да побликувам мнението си. При положение, че не ползвам обидни думи и изрази и не обиждам никой. Или има хора сред вас които не харесват и не одобряват писаното от мен. Това си е чиста не обоснована цензура.

 5. Коментарът е изтрит в 19:04 на 2 ноември 2020 от автора.
  #4
 6. ivand
  #3

  Време е вече да свикнем с мисълтта, че Републиканци за България на Цветан Цветанов са един полезен и добър политически проект за народ и държава. Цветанов като опитен политик е събрал доста качествени хора в своя екип. Пожелавам му успех през изборите догодина.

 7. Един препатил
  #2

  ГЕРБ са толкова жалки, че дори и Цветанов изглежда по-адекватен.

 8. Litko
  #1

  Малее, Боко може да е всякакъв, но тоя екземпляр е пълен отврат. Храни куче да те лае. Голям демократ и талант...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.