"Републиканци за България" виждат в санкциите ясен знак, че корупцията у нас има извънреден характер

"Републиканци за България" виждат в санкциите ясен знак, че корупцията у нас има извънреден характер

Решението на САЩ да санкционират бизнесмена Васил Божков, бившия депутат от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски и неговия агент Илко Желязков – зам.-шеф на Комисията по СРС е "ясен знак от нашите трансатлантически съюзници, че корупцията в България през последните години е придобила извънреден характер". Това се посочва в позиция на партията "Републиканци за България", чийто председател Цветан Цветанов бе външен министър в първото правителство на ГЕРБ, а после депутат на партията на Бойко Борисов, чийто заместник бе до избухването на скандала с купения евтино луксозен апартамент.

"Налице са поредица корупционни проекти от геостратегическо значение, обслужващи личностни и котерийни интереси на олигархията и свързаната с нея организирана престъпност. Някои от тези проекти са в пряк ущърб на българския народ, единствено в полза на чужди държави. Нещо повече – българската правоохранителна и правораздавателна система са поставени в пряка зависимост от волята на политически и икономически брокери на зловредно влияние по отношение на върховенството на закона, правовата държава и демократичната уредба", пише още в изявлението по повод наложените по закона "Магнитски" глобални забрани за правене на бизнес с фирмите на Пеевски и Божков.

От фейсбук пост на самия Цветанов става ясна, че за проекти в полза на чужди държави и неотговарящи на евроатлантическите ценности той счита строежа на "Турски поток" и като цяло енергийните проекти на страната.

От "Републиканци за България" приветстваха действията на американското правителство и настояха за реални действия на българските правоохранителни и правораздавателни системи, с цел освобождаване от криминални и корупционни зависимости.

Обявените мотиви, свързани с корупционни интереси и търговия с влияние трябва незабавно да бъдат разследвани от компетентните български институции, призова във Фейсбук Цветанов.

В четвъртък прокуратурата обяви, че започва проверка срещу Пеевски https://www.mediapool.bg/prokuraturata-zapochva-proverka-sreshtu-peevski-news322618.html. Но Божков вече са повдигнати 19 обвинения, но нито едно от тях не е свързано с реалните му признания още от преди месеци, че е подкупвал с милиони бившия премиер Бойко Борисов и бившия финансов министър Владислав Горанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?