Републиканците едва избегнаха катастрофа на избори в консервативен район на Охайо

Трой Болдерсън и Доналд Тръмп

Републиканската партия в САЩ изглежда успя да спре възхода на демократите в традиционно консервативна част на щата Охайо, постигайки преднина от по-малко от 1 на сто на частичните избори за едно освободило се място в Камарата на представителите, пише британският в. "Гардиън".

Поради особености на избирателната система на щата обаче може да се стигне до повторно преброяване.

Демократите се надяваха да постигнат неочаквана победа, подобрявайки шансовете си за големи постижения на предстоящите през ноември междинни избори за Конгрес, отбелязва британският всекидневник, посочвайки, че Охайо беше наблюдаван внимателно като тест за шансовете на кандидатите от Републиканската партия в проспериращи, традиционно консервативни райони, чиито гласоподаватели са разочаровани от президента Доналд Тръмп.

Републиканецът Трой Болдерсън запази достатъчна преднина, за да спечели, но малката разлика все пак дава повод за оптимизъм на демократите. Републиканската партия успя да спечели в някога гарантиран ѝ район, едва след като похарчи милиони и президентът Тръмп посети Охайо в навечерието на изборите, коментира "Гардиън", отбелязвайки, че през ноември републиканците ще се борят за над 70 места в Конгреса в не толкова консервативни райони и без да имат същите предимства.

Болдерсън обаче не беше смятан за впечатляващ кандидат. Той не събра достатъчни средства, избягваше медиите и представянето му на срещи с избиратели не беше на висота. Въпреки това представителите на Демократическата партия празнуваха загубата си с малка разлика като победа, отбелязва британското издание.

Едва избегнатата катастрофа в Охайо засили мрачното настроение в редиците на Републиканската партия, подчертавайки масираната политическа мобилизация на демократите и относителната деморализация на републиканските избиратели, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

Вестникът припомня, че преди две години Тръмп е постигнал преднина от 11 на сто в района, в който сега Болдерсън едва спечели.

Тръмп заяви, че победата в Охайо се дължи на неговата реч там в събота, посочвайки, че преди това републиканският кандидат е изоставал значително.

Очаква се на изборите тази есен Републиканската партия да приложи отново същите похвати, с които спечели извънредните избори в Охайо. Целта е да бъдат спечелени клонящите към десницата жители на предградията, които се оказаха толкова трудни за привличане. Предстои да видим дали тази стратегия ще има същия ефект в други райони на САЩ - особено когато Републиканската партия няма да може да си осигури пет пъти по-голямо финансиране. Но с подкрепата си за кандидата в Охайо тя избегна поражение, което можеше да я деморализира преди предстоящата кампания, коментира "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят