Републиканците официално избраха Мит Ромни за свой кандидат-президент

Републиканците официално избраха Мит Ромни за свой кандидат-президент

Републиканците официално номинираха Мит Ромни за свой кандидат на президентските избори в САЩ. Той ще се изправи срещу демократичния президент Барак  Обама на изборите на 6 ноември. Очаква се Ромни да приеме номинацията в рамките на реч в четвъртък вечерта.

С устно гласуване делегатите на националния конгрес на Републиканската партия в Тампа, щата Флорида, подкрепиха бившия губернатор на щата Масачузетс, който тази година победи редица консервативни съперници, за да се изкачи до върха. Всички бивши съперници на Ромни го подкрепиха с изключение на конгресмена от Тексас Рон Пол.

Ромни бе номиниран шест часа след пристигането си в Тампа, точно преди ураганът Айзък да връхлети северното крайбрежие на Мексиканския залив.

Съпругата на номинирания – Ан Ромни, изигра ролята на кадифената ръкавица в това начинание. В речта си пред делегатите тя разказа историята на любовта им, започнала в гимназията, говори за партньора си в отглеждането на петте им синове в добри и лоши време, за мъжа - бил нейна опора в борбата ѝ с множествената склероза и рака на гърдата. Ан Ромни заяви, че съпругът ѝ ще прояви същите качества и в управлението на страната.

65-годишният Ромни ще бъде в напрегната борба с Обама в предстоящите 70 дни до изборите и републиканците се надяват, че ще получи необходимия импулс от конгреса в Тампа тази седмица, отбелязва Ройтерс. Според онлайн анкета на Ройтерс/Ипсос, публикувана във вторник, президентът Барак Обама и вицепрезидентът Джо Байдън водят с 46 на сто подкрепа  срещу 42 на сто от гласовете на анкетираните за Мит Ромни и подгласника му Пол Райън.

Републиканците гледат на конгреса, следен от многомилионна телевизионна аудитория, като на една от основните възможности за възстановяване на динамиката на кампанията. Те се надяват той да подейства прочистващо на сетивата след мъчителното лято на атаки и контраатаки и да им даде възможност да създадат по-пълен и привлекателен образ на републиканската бюлетина, коментира "Ню Йорк таймс".

Френският "Монд" също подчертава, че цел номер едно на грижливо дирижирания форум е да подобри имиджа на Ромни, който все още изглежда елитарен и дистанциран в очите на средностатистическото американско домакинство. Макар американците да смятат, че Ромни ще е по-способен да възстанови икономиката, те така и не успяха да заобичат 65-годишния бивш бизнесмен, коментира вестникът.

Номинирането на Мит Ромни за кандидат на републиканците и призивът към жените, отправен от съпругата му Ан, дадоха началото на усилията на партията да укрепи имиджа му пред надвисналата истинска буря, пише британският в. "Гардиън". Най-гледаното телевизионно време снощи премина не само при разделени на две екрани, а и в две паралелни вселени. От едната страна на Мексиканския залив всички правителствени служби - мобилизирани да предотвратят опустошаването на Ню Орлийнс от урагана Айзък, от другата - в Тампа - оратор след оратор на конгреса на републиканците призоваваше правителството да се оттегли, понеже разрушава страната.

Между двете витаеше призракът на урагана Катрина - епизод, който републиканците по-скоро биха искали да забравят след нескопосаните действия на президент, когото те вече не споменават, пише британският вестник.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?