Републиканците представиха законопроект за отмяна на Обамакеър след месеци пазене в тайна

Намалява се финансирането на здравни грижи за бедните и отпадат много от данъците, свързани със здравното осигуряване

Републиканците представиха законопроект за отмяна на Обамакеър след месеци пазене в тайна

Законопроект от 142 страници за реформиране на американската здравна система и замяна на въведените в тази област мерки от бившия президент Барак Обама, известни под името "Обамакеър", бе представен от републиканците в Сената на Конгреса на САЩ. Преди това седмици наред по него се водеха преговори при закрити врата, съобщи ДПА.

Законопроектът е изправен пред сериозно изпитание да получи одобрението както на консервативното, така и на умереното крило на Републиканската партия, много от чиито представители едва сега се запознават с текста му.

Поне четирима републиканци заявиха, че са против новия закон така, както е написан и заявиха, че ще гласуват против приемането му, ако не бъдат направени промени. Те изразиха готовност за преговори по въпроса.

Сенатор Ранд Пол, единият от тези, които са против, заяви, че законопроектът не стига достатъчно далеч. "На мен лично повече ми прилича на Обамакеър", каза той.

Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл каза, че Обамакеър се проваля и че републиканците имат отговорност да поправят системата на здравеопазване със или без помощта на Демократическата партия.

"Обамакеър не работи", заяви той от трибуната на Сената.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи отмяната на Обамакеър един от водещите си приоритети. Малко след огласяването на законопроекта той заяви, че за приемането му ще са нужни "малко преговори", но че ще да бъде много добър.

Лидерът на демократите в Сената Чък Шумър каза, че ако бъде приет, този законопроект ще направи здравеопазването непосилно скъпо и дори ще доведе до лишаване от здравеопазване.

Предложението на републиканците предвижда отмяна на задължението американците да си купуват здравни осигуровки, както и на предвидените за неизпълнение на това изискване санкции. Също така да бъде намалена подкрепата за държавните програми за здравеопазване за бедните, отпадане на много от данъците, свързани със здравното осигуряване и блокиране за година на здравната програма за жени "Планирано родителство", против която са много републиканци, тъй като предлага аборти.

Бившият президент Обама излезе със защита на своя Обамакеър. Той публикува дълъг текст във Фейсбук, в който заяви, че предложеният от републиканците законопроект ще доведе до масирано облагодетелстване на най-богатите хора в Америка за сметка на средната класа и най-бедните семейства.

Споделяне

Още от Свят