Републиканците в Конгреса на САЩ започнаха здравна реформа

Републиканците в Конгреса на САЩ започнаха здравна реформа

Републиканското мнозинство в Конгреса на САЩ даде началото на здравна реформа, с която ще бъде отменена системата на здравно осигуряване, въведена от бившия президент Барак Обама, предаде Франс прес.

Планът за здравна реформа на републиканското мнозинство е съгласуван с президента Доналд Тръмп.

Системата на здравно осигуряване "Обама кеър" бе гласувана през 2010 г. от тогавашното демократическо мнозинство в Конгреса. Тя даде възможност на повече от 20 милиона американци да получат здравно осигуряване.

Републиканците, които имат мнозинство в двете камари на Конгреса, се заричат от години да отменят реформата на демократите и сега това е техен законодателен приоритет, отбелязва АФП.

Законопроектът, представен от тях, ще бъде разискван в следващите месеци в Конгреса. Той премахва задължението за здравно осигуряване на всички граждани и целта му е да отмени задълженията на федералната държава в тази сфера. Текстът предвижда запазване на две важни постижения на здравната система на Обама - възможността децата да са защитени от здравната осигуровка на родителите им до навършване на 26 години и забраната застрахователите да дискриминират пациентите в зависимост от медицинските им досиета.

Президентът Тръмп заяви пред Конгреса миналата седмица, че системата, въведена от Обама, рухва заради високите цени на индивидуалните здравни застраховки в редица щати, отбелязва АФП.

Споделяне

Още от Свят