Републиканците в Сената на САЩ отново не успяха да отменят т. нар. закон Обамакеър

Републиканците в Сената на САЩ отново не успяха да отменят т. нар. закон Обамакеър

Републиканците в Сената на САЩ отново не успяха да постигнат пълна или частична замяна на Закона за достъпни здравни грижи, известен неофициално под името "Обамакеър", предадоха информационните агенции.

Сенаторите отхвърлиха с 45 гласа "за" срещу 55 "против" директна отмяна на "Обамакеър" с двугодишна отсрочка на прилагане, за да може Конгресът да изработи нов закон. Седем републиканци гласуваха против мярката, уточнява Ройтерс.

Републиканците, които имат мнозинство в двете камари на Конгреса, и президентът републиканец Доналд Тръмп бяха обещали да отменят закона за здравните осигуровки, подписан от президента Барак Обама през 2010 г. Но сенатори републиканци и от консервативното, и от умереното крило на партията са против компромисния законопроект, изготвен от партийните лидери в Сената. Първите изразяват съжаление, че Обамакеър не е изцяло отменен, а вторите са против орязване на бюджета за здравеопазване, което би нанесло тежък удар на хората с най-ниски доходи, посочва АФП.

Демократите пък заявяват, че няма да подкрепят никакъв републикански законопроект, отменящ закона на Обама за здравеопазването, но са готови да работят на двупартиен принцип за неговото подобряване.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят