Републиканците все повече признават поражението на Тръмп - но не публично

Републиканците все повече признават поражението на Тръмп - но не публично

Когато тази седмица Камала Харис се завърна Сената за пръв път като новоизбран вицепрезидент, колегите ѝ републиканци я приветстваха, а сенатор Линдзи Греъм я поздрави с жеста "юмрук в юмрук".

Това е знак, че много републиканци в частен разговор признават това, което отказват да кажат открито: демократът Джо Байдън и Харис спечелиха изборите и през януари ще встъпят в длъжност.

Публичното мълчание на Републиканската партия относно реалността, че Байдън победи, е равносилно на негласно одобряване на неоснователните твърдения на Тръмп за изборни измами. Това си има своите осезаеми последствия, забавяйки властовия преход във време на пандемия, посявайки съмнение сред обществото и поставяйки под заплаха способността му да бъде лидер на онази част от страната, която е възможно да постави под въпрос легитимността му.

"Реалните последствия крият риск", каза Еди Глод, ръководител на катедрата по афроамерикански изследвания в Принстън. "Дългосрочните измерения на това ще бъдат втвърдяване на съмненията в изборите и на последиците от това за политиката. Може да се стигне дотам половината страна да стане не само дълбоко мнителна към демократичния процес, но и активно враждебна към него. Трудно е да си представим как ще излезем от подобна ситуация".

Републиканците приключват ерата Тръмп по начин, доста сходен с този, по който я и започнаха: присъединявайки се към президента в рушенето на цивилизованите норми и сеейки несигурност в институциите. Но в сряда поддържаният от тях публичен образ на подкрепа за президента започна да показва признаци на износване.

Кулоарните слухове за безсмислеността на съдебните битки на Тръмп се разнесоха все по-осезаемо, след като адвокатът на президента Руди Джулиани се яви в съдебна зала в Пенсилвания, изтъквайки пространни и неподкрепени с факти твърдения за изборни измами с целта изборните резултати да бъдат отменени. Помолен да коментира случая, сенаторът републиканец от Пенсилвания Пат Туми заяви следното: "Само ще ви кажа, че според мен те нямат силни аргументи".

А когато началникът на канцеларията на Белия дом Марк Медоус посетил републиканците в Сената, той ги приканил "да се възползват максимално" от оставащото им време с Тръмп, заявиха двама сенатори.

Сенаторът Джон Корнин от Тексас каза, че по същество посланието на Медоус към сенаторите е било "до края на мандата на президента остават още около 45 дни". Началникът на президентската канцелария заявил пред тях, че ако "имат някакви идеи за неща, които Белият дом може или трябва да направи през този период от време, то нека да ги споделят".

Но дори и тогава имало остатъчна нотка на отричане на резултатите.

"Но ако трябва да бъде честен, той наистина каза 45 дни или четири години и 45 дни", добави Корнин.

Въпреки признанията в лични разговори няма публични усилия Тръмп да бъде убеден да си тръгне.

Той отказа да признае резултатите от президентската надпревара и води съдебни битки в няколко щата, но няма индикации или доказателства за изборни нередности или масови фалшификации на изборите. Назначеният от Тръмп ръководител на Управлението на общите служби се бави с официалното поставяне на началото на предаването на властта в Белия дом на Байдън, което от своя страна бави подготовката на новото правителство за борба с влошаващата се пандемия, която вече отне живота на 250 000 американци.

Отказът на Тръмп да признае резултатите означава, че следизборните спорове може да се проточат със седмици, а дори и до средата на декември, когато ще бъде гласуването в Избирателната колегия. Освен това консервативните медии се пълнят с необосновани твърдения за изборни измами без никакво опровергаване от републиканците, което може да подрони основите на президентското управление на Байдън още преди то да е започнало.

Изследване на Монмътския университет от сряда показва, че докато 95 процента от демократите са на мнение, че изборите са били "честни и справедливи", при републиканците този дял е едва 18 на сто, а 70 процента от избирателите на Републиканската партия смятат, че е имало някакви измами.

В Белия дом се е настанило усещане за парализа.

Западното крило се е изпразнило, като едни служители са под карантина заради контакт с Ковид-19, а други се оглеждат активно за нова работа. Президентът стои до късно вечер в Овалния кабинет, без да се появява публично, помествайки в Туитър необосновани твърдения, като същевременно до голяма степен е изоставил управлението и от изборния ден досега не е отговорил на нито един репортерски въпрос.

Републиканци споделят в лични разговори, че няма кой знае какво да направят, освен да чакат, предоставяйки на президента времето и пространството, от което има нужда, за да види сам резултатите. Лидерът на мнозинството в Сената Мич Макконъл, който е смятан за единствения човек, който може да накара Тръмп да сътрудничи с преходния екип на Байдън, твърдо подкрепя президента, заявявайки, че той е "100 процента в правото си" да оспорва резултатите в съда.

Конгресмени от Републиканската партия посочват получените от Тръмп над 70 милиона гласа, а също и голямата му популярност сред републиканците, включително сред твърдите им електорати в техните избирателни райони. Освен това слуховете, че той вече обмисля да се кандидатира на следващите избори през 2024 г., също сковават републиканците, защото се страхуват от профила му в Туитър; те също така изразиха опасения, че ако започне да изглежда, че принуждават президента да си върви, това може да тласне темпераментния шеф към нови рисковани решения за изтегляне на войски и нови уволнения в екипа по националната сигурност.

И, разбира се, не на последно място е Джорджия.

Републиканците се нуждаят от спечелването на поне един от насрочените за януари балотажи там, за да запазят мнозинството си в Сената и да не допуснат демократите да спечелят всичко във Вашингтон. Макар и засега Тръмп да не проявява особен интерес към тези надпревари, републиканците са стигнали до извода, че ако запазят твърдия му електорат мобилизиран, това може да бъде достатъчно да спечелят в щат, в който Байдън има съвсем малка преднина.

"Тръмп се държи точно така, както всички би следвало да очакват. Нищо от това, което прави през последните две седмици, не е нетипично за него", каза Алекс Конант, стратег на републиканците, който е съветвал сенатора от Флорида Марко Рубио при кандидатпрезидентската му кампания през 2016 г. "А републиканците в Сената му отвръщат по същия начин, както винаги са правили: игнорирайки го и насочвайки вниманието си към календара на Сената."

"Но няма никакви гаранции, че това дава добър резултат за републиканците."

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят