Решаващ референдум за две страни

Решаващ референдум за две страни

Ако гражданите на Бившата югославска република Македония одобрят Преспанското споразумение на референдума в неделя, политическото напрежение, което в момента цари в съседната страна, ще се пренесе веднага в Гърция.

Ако надделеят противниците на споразумението и то или бъде отхвърлено от мнозинството, или достатъчен брой граждани се вслушат в призива на президента на страната и не упражнят правото си на глас, тогава гърците ще се освободят от отговорността за по-нататъшните процеси.

Според скорошни проучвания на общественото мнение мнозинството в БЮРМ смята, че компромисът си струва, за да може страната им да се присъедини към Европейския съюз и НАТО.

Неизвестно остава дали съпротивата на президента Георге Иванов и на опозицията ще доведе до неучастие в референдума на над 50 процента от гласоподавателите - възможност, която опозицията твърди, че би била равностойна на отхвърляне на споразумението.

Правителството на Зоран Заев настоява, че резултатът ще бъде определен само от тези, които гласуват, независимо от процента на участие.

САЩ и ЕС подкрепят споразумението като необходима стъпка за присъединяването на БЮРМ в ЕС и НАТО. Русия заявява, че няма да заеме позиция в подкрепа на едната или другата страна, но недоволства от вероятността за по-нататъшно разширение на НАТО в региона.

Всички имат собствените си геостратегически причини да защитават позицията си. В Гърция, където проучванията на общественото мнение показват, че мнозинството отхвърля споразумението, възраженията нямат пряка връзка с перспективите на страната ни в региона: те се определят главно от емоционална натовареност, от усещането, че страната и историята ѝ са заплашени и че няма поле за компромиси.

Така правителството на СИРИЗА, което започна мандата си с изявления, че ще обърне нещата в Европа, защитава едно споразумение, което ще служи на стратегията на Запада (и може би ще "отключи" и перспективите на Гърция в региона), докато Нова демокрация, която исторически защитава взаимодействие със Запада, отхвърля споразумението, като изтъква сериозните му проблеми - въпреки обстоятелството, че ако въпросът бъде решен днес, тя самата ще бъде принудена да поеме отговорността за него, когато дойде на власт.

По-малките партии също са изправени пред дилема от екзистенциален характер.

С други думи, гласоподавателите в БЮРМ ще определят бъдещите процеси и в тяхната страна, и до голяма степен, в Гърция. Затова мнозина тук хранят надеждата, че съседите ще отхвърлят споразумението. Редно ли е обаче политическите процеси в нашата страна да бъдат решавани от съседите?

Споделяне

Още по темата

Още от Свят