Решаваща офанзива на пакистанската армия срещу талибаните

Пакистанските войски са щурмували главната база на талибаните в размирната област Южен Вазиристан, с което отбелязват началото на заключителната фаза от триседмичната си офанзива срещу екстремистите, съобщи пакистанското военно командване, цитирано от Ройтерс в петък.

Пакистанските войници са навлезли в град Макин, твърдина на талибаните и родно място на бившия им лидер Бейтула Мехсуд, който беше убит при американски въздушен удар през август. Войниците изравнили със земята дома на бившия водач. Армията напредвала в Южен Вазиристан по три направления.

Голяма част от Макин вече е прочистена, екстремистите отстъпват, оставяйки след себе си своите оръжия и боеприпаси, съобщи командването на армията. Досега в сраженията в Макин са убити 21 бунтовници. Още трима са убити при сражения в Сарарога, друга крепост на талибаните, където правителствените сили се натъкват на ожесточена съпротива и водят улични боеве.

Броят на убитите екстремисти от началото на операцията достигна 446 души, а загубите на пакистанската армия възлизат на 42-ма войници.

В отговор на операцията в Южен Вазиристан талибаните засилиха нападения срещу цивилни и държавни обекти из цялата страна. Въоръжени мотоциклетисти откриха огън срещу бригаден генерал и неговия шофьор в столицата Исламабад. Двамата са ранени, но състоянието им е стабилно, предаде ДПА.

Споделяне

Още от Свят