Решаваща седмица в преговорите за Кипър

Мирните преговори за повторното обединение на Кипър навлизат в решителна седмица, в която към тях трябва да се присъденият Турция и Гърция, предаде Би Би Си.

В сряда разговорите се прехвърлят в Швейцария, където двете правителства ще се опитат да преодолеят блокажа, след като преговорите между лидерите на гръцката и турската част на разделения остров не дадоха резултат през изтеклия месец.

На 1 май Кипър се присъединява с още 9 държави към ЕС, като договорът ще се прилага ефективно само за гръцката част на острова, ако дотогава не бъде постигано споразумение за обединение.

От 19 февруари досега гръцките и турските кипърски лидери разговарят почти ежедневно. В понеделник президентът на гръцката част на острова Тасос Пападополус призна, че дискусиите не са дали резултат.

"На този етап от разговорите няма никакъв значим напредък, във всеки случай, не по важните теми", заяви той пред Ройтерс.

Турският кипърски лидер Рауф Денкташ декларира миналата седмица, че няма да отиде в Швейцария, защото "не вижда никакъв компромис от страна на гърците".

Той отбеляза, че министър - председателят Мехмет Али Талат, който е за споразумение, може да отиде на преговорите вместо него и да подпише споразумението, ако желае.

Турският министър - председател Ресеп Таип Ердоган обаче реагира гневно на тези изявления и в неделя предупреди Денкташ, че трябва да вземе участие в преговорите.

Кипър също изрази тревога, че бойкотът може да застраши авторитета на преговорния процес, който се води под ръководството на ООН, като по този начин остане съмнение кой е оторизиран да подпише мирното споразумение, ако Денкташ остане настрана.

Нерешените въпроси по проекта на ООН са свързани с имотни претенции и териториални отстъпки.

Очаква се преговорите в Швейцария да стартират с участието на служители от по-ниско ниво.

Турският премиер Ердоган, гръцкият му колега Костас Караманлис и генералният секретар на ООН Кофи Анан ще се включат в края на седмицата.

Според представител на ООН, цитиран от АФП, дори и дотогава да няма напредък, очакването е такъв да бъде постигнат с участието на Гърция и Турция.

Съгласно плана на ООН, одобрен предварително от гръцките и турските кипърски лидери, ако до 29 март няма споразумение, Кофи Анан има право сам да финализира текста, който ще бъде подложен на гласуване при едновременни паралелни референдуми в двете части на разделения остров в края на април.

Кипър е разделен от 1974 г., когато турски войски нахлуват в северната част в отговор на краткотрайния гръцки преврат. Самообявилата се Севернокипърска република е призната само от Турция.

Споделяне

Още от Балкани

Колко време давате на новия парламент?