Решаващи президентски избори във Франция

Решаващи президентски избори във Франция

Французите гласуват за  президент в неделя, избирайки между 12 кандидат наследници на поста на Жак Ширак. Основната борба обаче е между претендента на управляващата десница Никола Саркози и социалистката Сеголен Роаял, за които се прогнозира, че ще се явят на втория тур на 6 май, предадоха световните агенции. Твърде възможно е обаче да има изненади заради големия брой избиратели, които до последния момент не бяха решили кого да подкрепят.

Другите двама фаворити в надпреварата са центристът Франсоа Байру и крайно десният лидер Жан-Мари Льо Пен.

Избирателните секции във Франция бяха отворени в 8 часа местно време и в отделните райони гласуването ще продължи до 18, 19 и 20 часа. В 20 часа ще бъдат обявени резултатите от екзит  пола, а окончателните данни от вота ще бъдат ясни в сряда.

В събота разлики изборите за президент на Франция бяха проведени в Гваделупа, Мартиника, френска Гвинея и Полинезия, както и в департаментите Сан Перие и Микелоне. Това се налага заради часовите разлики и възможността за информация относно хода на вота. 

Право на вот във Франция имат 44.5 млн. граждани, от които 3.3 млн. ще гласуват за пръв път. За пръв път в изборите ще се използват и електронни автомати. Съмнения в тяхната надеждност изказаха социалистите и други опозиционни партии.  

От екрана на автоматите хората ще избират своя фаворит и после ще потвърждават кандидата. Така ще се избегне вероятността за погрешен избор и ще се спестят тонове хартия, обясняват от Министерството на вътрешните работи.

Част от гражданите подкрепят нововъведението, но други се съмняват, че гласът им ще бъде разчетен правилно.

Разликата между водещите кандидати остава незначителна, пише ББС.

Саркози обеща "разрив" с наследството на отиващия си от п оста Ширак и повече решителни икономически реформи.

Роаял се представя като първата жена, способна да заеме най-висшия поств държавата и защитница на социалната справедливост.

Байру обеща да преодолее разкола между левите и десните.

Някои от идеите на Льо Пен, който на предишните избори отиде на втори тур, фактически бяха подхванати от кандидат-центристите – основно касаещите имиграцията и национализма.

Повечето французи възлагат на  изборите големи надежди, считайки, че след 12-годишното управление на Ширак, страната се нуждае от икономически реформи.  

Споделяне

Още от Свят