Решени да стигнат Европа, мигранти потеглят въпреки опитите на мароканските власти да ги спрат

Решени да стигнат Европа, мигранти потеглят въпреки опитите на мароканските власти да ги спрат

Двайсет и шест годишният сенегалски мигрант Исмаил се е върнал в горите около северното мароканско пристанище Танжер малко след като бил задържан там от властите и закаран на 872 километра на юг в опит да бъде спрян да достигне Европа.

Той обаче е непреклонен в желанието си до достигне Испания и играта на котка и мишка с властите продължава.

Миналата година Мароко стана главен отправен пункт за мигрантите към Европа, като изпревари Либия, където бреговата охрана започна да спира повече плавателни съдове с помощта на Европейския съюз.

Мароко е само на 14 километра южно от испанския бряг и има сухопътна граница с малките испански анклави Мелиля и Сеута на северното си крайбрежие, които са оградени с 6-метрова ограда, опасана с бодлива тел.

В рамките на нова акция тази година властите изпращат мигрантите без документи, които залавят, към южните градове - далеч от сухопътната и морска граница с Испания. Те също така разчистват мигрантските лагери в гората и спират продажбите на рибарски и надуваеми лодки.

По официални данни от началото на годината до май Мароко е предотвратило незаконното преминаване на 30 000 души в Испания и е разбило 60 мрежи за трафик на мигранти.

Властите твърдят, че по-конкретно мерките срещу трафикантите са довели до намаляване на пристигналите от Мароко в Испания мигранти през първите шест месеца на 2019 г. до 12 053 души от 26 890 за същия период на миналата година, според Международната организация по миграция (МОМ).

Мароко освен това е на път да завърши нова триметрова ограда на собствената си територия около Сеута, за да възпира пресичането на границата, казват хора, живеещи в близост до анклава.

"Властите предприемат изненадващи акции за претърсване на горите, за да ни открият, затова трябва да спим на място, където може да предусетим тяхното пристигане, и да избягаме преди да ни хванат и да ни изпратят пак на юг", каза Исмаил.

Той и други мигранти се прехранват с просия и чакат шанса си да прескочат оградата около Сеута.

Не разполагаме с 3000 евро (3360 долара), които да платим на трафикантите за прекосяване на морето към Испания", допълни Исмаил.

Той се е върнал на север, като се е криел по-навътре в горите и е избягвал да се движи по улиците през деня.

"Нашите братя, които стигнаха до Испания, сега водят добър живот", каза Ибрахим, който е родом от Гвинея, като показва белезите на ръката си от неуспешен опит да прескочи оградата миналата година.

Кампанията по прехвърлянията на мигранти на юг предизвика критики от страна на правозащитни групи като АСКОМС, коалиция на 27 неправителствени организации от Субсахарска Африка.

Властите казват, че отвеждат мигрантите на юг, за да ги предпазят от трафиканти и да им попречат да проникнат в Сеута и Мелиля.

Оставащи на място

В момент, когато достигането до Европа става още по-трудно, мнозина африканци сега решават да останат в Мароко и да си търсят работа, като се възползват от законодателната политика, стартирана от властите през 2013 г.

Повече от 50 000 мигранти, 75 процента от които са от Субсахарска Африка, са получили карти за пребиваване от 2013 г., според официални данни.

След пет години в Мароко 35-годишната Соня от Камерун се отказала от идеята си да стигне до Европа. Сега тя вижда в Мароко дом за себе си и за своята дъщеря Салма, която посещава местно училище.

Соня преминава обучителен курс към местна неправителствена организация, като се надява да повиши шансовете си за намиране на работа. Не е лесно обаче да си намериш работа в една икономика, където сивият сектор е широко разпространен, а безработицата остава 10 процента, като всеки четвърти младеж е безработен.

Ахмед Ским от мароканското министерство на миграцията каза, че държавните агенции могат да помогнат на мигрантите да си намерят работа, а около 400 са наети в частния сектор. През 2018 г. мароканските училища са приели 5545 деца на мигранти, а болниците са оказали медицинска помощ на 23 000 мигранти.

Повечето мигранти обаче работят в сивия сектор, като вършат ниско платена работа, избягвана от мароканците.

Президентът на региона Танжер Иляс ал Омари призова ЕС да помогне на Мароко и на неговия регион да интегрират мигрантите чрез обучителни програми и инвестиции с цел създаване на работни места и избягване на напрежението между местните жители и мигрантите.

Миналата година ЕС обеща да предостави на Мароко 140 млн. евро под формата на помощ за охрана на границата.

За Исмаил обаче няма друга цел освен Испания.

"Искам да стигна до Европа заради по-високия жизнен стандарт и по-добрата работа. Заплатите тук не са толкова добри", каза той и добави: "Изтощени сме, но ще продължим да се опитваме да стигнем до Испания".

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Европа