Решение да кръсти влак на Анне Франк навлече критики на "Дойче бан"

Решение да кръсти влак на Анне Франк навлече критики на "Дойче бан"

Германските железници "Дойче бан" (Deutsche Bahn) си навлякоха критики с предложение да кръстят високоскоростен влак на жертвата на Холокоста Анне Франк, предаде Ройтерс, цитирана от БТА в сряда.

Идеята да се кръсти влакът ICE4 на Анне Франк е дошла от клиенти на компанията. Тя е била анализирана заедно с още 19 400 предложения от специална комисия.

Решението обаче си навлече остри критики, тъй като именно с влак на нацистите Анне Франк е депортирана през 1944 г. от Амстердам, където се укрива със семейството си, в концентрационния лагер Аушвиц. После тя е прехвърлена в лагера Берген-Белсен, където умира в началото на 1945 година.

Според Мариан Венцел, директорката на Еврейския музей във Франкфурт, решението за кръщаване на влак на Анне Франк се базира на историческа амнезия. Музеят на Анне Франк в Амстердам каза, че решението е мъчително за хората, които са преживели този тип депортации. Депутатката от парламента на германската провинция Бавария Ирис Еберл каза, че решението е проява на неуважение.

В изявление германските железници защитиха позицията си и посочиха, че са искали да направят така, че паметта на Анне Франк да остане жива, а не да проявят неуважение към нея.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?