Решение да се плаща само на изрядни към бюджета болници вдигна на крак лекарите

Решение да се плаща само на изрядни към бюджета болници вдигна на крак лекарите

Изискване здравната каса да плаща на болниците само след проверка дължат ли данъци и осигуровки на държавата, предизвика недоволството на лекарски организации, които обявиха в понеделник, че настояват за спешна среща със здравния министър Петър Москов.

Според съсловните организации на лекарите и зъболекарите подобна проверка ще забавя плащанията на НЗОК към лечебните заведения, аптеки и групови практики на лекари и стоматолози с два месеца, въпреки че според решението на Министерския съвет проверката ще бъде правена преди да дойде времето за плащане и ще трае седем дни.

Решението на Министерския съвет от ноември миналата година гласи, че преди да се извършат плащания над 100 000 лева, всички разпоредители с бюджет без Народното събрание и съдебната власт, задължително трябва да пращат на НАП и Агенция "Митници" информация относно получателя на плащането.

Информацията трябва да се праща до 10 дни преди датата на плащането и преводът може да се извърши само след като НАП се произнесе, че получателят няма просрочени задължения за данъци, задължителни осигурителни вноски и други публични задължения. В решението изрично е упоменато, че потвърждението да се извърши ли плащането или не става в седемдневен срок, а ако той бъде просрочен и не се получи потвърждение, парите могат да бъдат преведени съгласно договора, като бъде уведомен министърът на финансите.

Финансовият министър има право да разреши плащането преди да е приключила проверката, ако забавянето може да доведе до задействането на неустойки.

Сега според Националния рамков договор НЗОК плаща на болниците извършената за даден месец дейност до 30-то число на следващия месец.

"Най-просто казано, НАП налага предварителен запор на всички сметки, които Здравната каса изплаща. Те ще бъдат запорирани до извършването на проверки, които по наши изчисления не могат да траят по-малко от два месеца”, заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

"Аз като физическо лице, ако дължа 29 стотинки на НАП, това дава основание да не си получа навреме заплащането”, коментира от своя страна председателят на зъболекарския съюз д-р Борислав Миланов.

Освен, че настояват за среща със здравния министър, съсловните организации ще внесат писмо в Министерския съвет, с което ще настояват за преразглеждане на решението.

През миналата седмица здравният министър Петър Москов пък лансира идея за справяне с длъжниците на здравни вноски. Той предлага шестмесечен срок, в който хората с прекъснати здравноосигурителни права да си платят вноските за три години назад, за да ползват безплатно болнично лечение, покривано от касата. Ако това не стане, трябва да платят всички дължими вноски за 15 години назад от създаването на касата. Тази мярка вече беше оспорена от юристи и експерти като неприложима заради давностния срок и заради това, че е с обратно действие. От здравното министерство обмислят и друга мярка – "стена на срама" за фирмите, дължащи здравни осигуровки.

Междувременно Надзорният съвет на НЗОК се очаква да гласува на заседание по-късно в понеделник новите методики за финансиране на болниците. През тази година болниците трябва да се вместят в 95% от направените от тях разходи през миналата година, като при неспазване на финансовата рамка на директорите на лечебните заведения ще се търси отговорност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?