Решение на КС дава възможност на президента за комисия "Яневагейт"

Христо Иванов: Информацията на Mediapool е потвърдена от източник в представителството на ЕК

Лозан Панов. Снимка: БГНЕС

Решение на Конституционния съд (КС) от 1995 г. дава възможност на президента да сформира независима комисия, която да провери аферата "Яневагейт", отбеляза в понеделник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов.

Миналият четвъртък той предложи на държавния глава да инициира такава комисия, която да провери съдържанието на изтеклите записи на Владимира Янева и Румяна Ченалова. Аргументът му бе, че аферата замесва всички власти, което показва институционален вакуум – няма кой да разследва главния прокурор Сотир Цацаров.

"Опитах се да разговарям с президента, защото смятам, че една независима проверка в дълбочина трябва да бъде извършена от независима комисия. Ще се позова на решение на КС № 25 от 1995 (по дело 27 от 1995): "При реализирането на своите правомощия президентът осъществява и регулативни функции по отношение на другите държавни органи. Няма пречка президентът да упражнява и извънконституционна намеса при определени политически ситуации чрез писмени и устни изявления. Авторитетната намеса на президента може да има съществено политическо значение". В този контекст смятам, че когато въпросът касае и трите власти, би било добре президентът със своя авторитет да се ангажира с една такава комисия", настоя Панов.

Росен Плевнелиев отклони предложението още в деня, когато шефът на ВКС го анонсира пред журналисти, като се мотивира, че няма правомощия да свика такава комисия, а тя на свой ред не би могла да провери случая. Лозан Панов напомни, че в тази ситуация Висшият съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата остават единствените, които биха могли да разнищят "Яневагейт".

"Петното е върху цялата съдебна система, очевидно засяга и държавата. Каквото и да направят колегите (във ВСС и прокуратурата), както и да свършат своята работа, винаги ще има резерви за това какво са направили. Една независима проверка щеше да даде много отговори, но по-важното е, че съдия Ченалова и съдия Янева олицетворяват магистратите в България. Спомняте си, че съдиите на много места ги е срам да кажат, че са съдии. Петното е върху всички ни и не е честно спрямо достойните магистратите да се сравнява цялата система само с имената на двете съдийки Янева и Ченалова", добави Панов.

"Единственият начин да се противопоставим на сценариите е да изчистваме съмненията. Целият този сценарий е възможен, защото в Софийския градски съд от години са се трупали съмнения. Сега това може да се вади като мръсно бельо, което се развява по определен начин и по определен график. Реквизитът е възможен, защото съмненията не са изчиствани от години. Ако почнем да ги изчистваме, територията за тези сценарии ще намалее", каза на свой ред правосъдният министър Христо Иванов.

По-рано в понеделник главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за изтеклите записи, като ще проверява и съдържанието на разговорите между Владимира Янева и Румяна Ченалова. Цацаров изтъкна, че се смята за "споменат", а не "замесен" в аферата, която ще се изяснява и не възнамерява да се оттигля временно, за да даде възможност за независимо разследване.

Има отговор от Брюксел

Преди заседанието на ВСС Христо Иванов обясни още, че Европейската комисия (ЕК) е опровергала само заглавието на журналистическия материал в Mediapool, но не и текста в публикацията.

"Ако комисията искаше да опровергае текста, това щеше да е факт. Това, което се казва в позицията на Европейската комисия, се казва във всичките ѝ доклади – че трябва да има проверка. Лично за мен е по-добре да го чуем преди доклада, защото, ако го чуем през доклада, това ще е много по-зле за страната. Цялата тази истерия, която се разгръща около това, че ЕК е опровергала заглавие, е опит да се смени темата (за "Яневагейт")", обясни още Иванов.

Според него около публикация се е разиграла истинска истерия.

"Основната причина за тази истерия е опитът на определени среди да се отклони вниманието от едни неособено приятни факти, които трябва да бъдат проверени. Ако трябва да правим някаква връзка с измененията в конституция, тази истерия има толкова дестабилизиращо въздействие върху много интереси и лобита, че то по-скоро е вредно върху консенсуса за приемане на конституцията", смята Иванов.

След това темата бе вдигната и на заседанието на Висшия съдебен съвет от Незабравка Стоева. Тя поиска от правосъдния министър да каже защо е толкова сигурен, че ЕК наистина има такава позиция. Стоева негодуваше, че редакцията на Mediapool не е разкрила точно от кой говорител идва позицията. Христо Иванов ѝ обясни, че го е потвърдил от постоянното представителство на Европейската комисия.

Тук се намеси и главният прокурор Сотир Цацаров, а от думите му се разбра, че подобна позиция на Брюксел не съществува.

"За мен няма становище, когато то е публикувано от Mediapool и когато по неясни причини подателят е заличен. За мен има становище, когато то е подписано и е виден органът, който го издава", заключи главният прокурор.

Споделяне

Още по темата

Още от България