Решение на Съда в Страсбург срещу България номинирано за най-добро за 2012 г.

Решение на Съда в Страсбург срещу България номинирано за най-добро за 2012 г.

Решението на Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) по делото "Йорданова и други срещу България" е номинирано за най-добро през 2012 г., съобщиха в сряда от Българския хелзинкски комитет (БХК), участвал в процеса.

Номинацията е била направена от блога на центъра за права на човека към Правния факултет на университета в Гент, Белгия – "Страсбург обсървърс". В категорията са номинирани още 4 решения на съда, като всеки може да гласува.

Делото "Йорданова и други срещу България" бе заведено заради опитите на българските власти да премахнат ромския квартал Баталова воденица в София през 2005, 2006 и 2008 г. Причината бе, че хората живеели в незаконни постройки върху общински терен.

"Хората живеят там от десетилетия със знанието и мълчаливото съгласие на властите и това са единствените им домове. Разрушаването им би ги направило бездомници", посочват от БХК.

Решението по това дело представлява прецедент, тъй като с него ЕСПЧ на практика забрани на властите да изпълняват заповедта за отстраняване, докато не променят порочния закон, който не държи сметка за правата на засегнатите.

Съдът задължи България да промени Закона за общинската собственост и практиката по него така, че заповеди за отстраняване на хора от публична земя или сгради, когато могат да се засегнат права по Конвенцията за правата на човека и основните свободи, дори когато владението е незаконно, ясно да сочат целта на изваждането, засегнатите хора и мерките за осигуряване на съразмерност, добавят от комитета.

Споделяне

Още от Европа