Решение, но не съвсем: VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" с оборудването от "Белене" или с друго

Решение, но не съвсем: VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" с оборудването от "Белене" или с друго

Два месеца преди изборите кабинетът "Борисов 3" даде зелена светлина за изграждане на VІІ блок в АЕЦ "Козлодуй" с оборудването, предназначено за замразения строеж на АЕЦ "Белене", но остава и възможността за инсталиране на малки модулни реактори на същото място. В същото време правителството не се ангажира с прекратяване на процедурата за изграждане на АЕЦ "Белене".

Няма разчети колко ще струва проектът за новия блок в "Козлодуй", нито какъв ще е пазарният му модел, макар кабинетът да одобри в сряда доклад за използване на платеното руско оборудване от АЕЦ "Белене".

Решението, колкото и обтекаемо да е то, идва близо пет години след като България бе осъдена през юни 2016 г. да плати на руската компания "Росатом" 1.2 млрд. лв. за произведеното оборудване за АЕЦ "Белене". То се оказа ненужно, тъй като през 2012 г. първото правителство на Бойко Борисов прекрати проекта. Още тогава редица енергийни експерти предлагаха, след като оборудването така или иначе е платено и пристигнало в България, да се използва за нова мощност в Козлодуй. През изтеклите години обаче тази възможност никога не е била сериозно проучена, за да стане факт броени седмици преди края на третия кабинет "Борисов" и месец след като САЩ предложиха хибридно решение на проблема с платеното оборудване за АЕЦ "Белене" и инсталирането му в "Козлодуй".

През октомври м.г., след посещение на премиера в атомната централа, правителството даде мандат на "Българския енергине холдинг" да проучи и възможността и за малки модулни реактори като нов блок на АЕЦ "Козлодуй".

Беленски реактори и малки модулни

Сега се оказва, че приетият от Министерския съвет доклад е две в едно – и за използване на беленското оборудване, и за малките модулни реактори, за които обаче е отбелязано, че все още технологията не е одобрена от европейския регулаторен орган Евратом.

На заседанието енергийният министър Теменужка Петкова е докладвала на Борисов, че докладът е изготвен с помощта на международни експерти и в него е търсена възможност за изграждането на VІІ блок съобразно оценката за въздействие на околната среда на избраната площадка. Екооценката допуска технология като тази за АЕЦ "Белене" (руски реактор AES-2006) и американския АР-1000 на Westinghouse, за който принципно бе планиран VІІ блок, но споразумението се разпадна през 2015 г..

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от Westinghouse", обяснява Петкова, цитирана от правителствената пресслужба. Тя е отбелязала, че в одобрения сега доклад се подкрепя реализацията на VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след VІІ, ще отидем и на VІІІ реактор", заявил министър-председателят Борисов.

Повече яснота по този въпрос не се дава, но се посочва, че премиерът определил доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

Тепърва нови и нови анализи

Сега министър Петкова трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така Петкова ще разреши да продължат действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори, съобщи МС.

Изобщо не е ясно дали има връзка между цитираните варианти и за кой от тях се отнасят направените от премиера коментари.

От енергийното ведомство също не дават повече информация по въпроса. От там не се ангажираха с отговор и дали ще се прекрати сегашната процедура за избор на стратегически инвеститор за дострояването на АЕЦ "Белене", която бе замразена заради Covid пандемията. Конкурсът бе във фазата на подаване на обвързващи оферти от страна на желаещите да получат дял в бъдеща проектна компания за строежа на АЕЦ "Белене" и да осигурят финансиране за довършването му. Основни кандидати бяха руската "Росатом", Китайската държавна ядрена корпорация и Корейската хидро и атомна корпорация. "Росатом" сглоби алианс за участие в процедурата с американската "Дженерал електрик" и френската "Фраматом". След обявеното подкрепа от САЩ за прехвърляне на оборудването за АЕЦ "Белене" за нов блок край Козлодуй руснаците обявиха готовност и за разширяване на консорциума.

До десет години ще е готов

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", уверява изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов, цитиран от пресслужбата на МС.

Не е ясно и каква ще е цената на потенциалния нов проект за VІІ блок с беленското оборудване, как държавата ще осигури финансирането над вече дадените 1.2 млрд. лв., каква би била цената на електроенергията му и как ще се предотврати кроссубсидиране на този проект от страна на АЕЦ "Козлодуй", като нейното дружество "Нови проектни мощности" реализира бъдещия реактор.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес