Росен Плевнелиев пред "Ройтерс":

Решение за КТБ ще има не по-рано от средата на октомври

България трябва да се присъедини към еврозоната до 2020 г., смята държавният глава

Росен Плевнелиев- Сн. БГНЕС

Българските власти ще вземат решение какво да правят с Корпоративна търговска банка (КТБ) след като станат известни резултатите от проверката на състоянието ѝ, които се очакват около средата на октомври, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Ройтерс".

"В момента никой политик или правителство не могат да сторят нищо друго, освен да изчакат резултата от международния и вътрешния одит", а служебният кабинет напълно ще подкрепи това, което реши БНБ, казва той.

Агенцията посочва, че съдбата на четвъртата по големина банка в страната е неясна, а разпускането на парламента удължава най-тежката банкова криза от 90-те години насам с потенциална цена за спасяването на КТБ - според оценката на властите - в рамките на 2 млрд. лева.

Президентът казва пред агенцията, цитирана от "Дневник", че централната банка може да вземе през октомври решение да стабилизира банката или да я остави да изпадне в несъстоятелност.

КТБ обаче може да прекрати плащания по дълговете си още на 8 август, петък, когато е падежът на облигации на банката, които по неофициална информация са в рамките на 50-70 млн. долара. Част от притежателите на тези облигации заявиха преди няколко дни пред "Ройтерс", че ще съдят България, ако не си получат парите.

Плевнелиев призова облигационерите да проявят малко търпение до приключването на одита на КТБ.

В интервюто Плевнелиев казва, че служебното правителство, назначено във вторник, ще работи за това българските банки да бъдат поставени под европейски надзор и ще задейства процес за присъединяване на България към еврозоната до 2020 г.

КТБ е "специален случай" и като цяло българските банки са стабилни и ликвидни, допълва президентът. Той дава за пример за доверието към България успешното пласиране на емисия еврооблигации от 1-5 млрд. евро през юни, независимо от напрежението в банковата система.

Държавният глава казва също, че служебният кабинет ще подготви вдигане на фискалния дефицит от планираните 1.8% от БВП на малко под 3%, макар че одобрението трябва да дойде от следващия парламент.

Плевнелиев казва, че иска част от тези бюджетни средства да отиде за забавеното разплащане на изпълнителите на магистрали и пътища.

"Ройтерс" припомня ,че до 2015г. България може да използва близо 3 млрд. евро за инфраструктурни проекти, забавени или спрели при правителството на Пламен Орешарски.

Служебното правителство ще съкрати разходите с около 100 милиона евро, за да освободи средства, с които да плати на Европейската комисия наложените глоби и тя да размрази спрени еврофондове в размер на около 2 млрд. евро.

След изборите през октомври България ще има пето правителство за последните две години и Плевнелиев призовава партиите да се издигнат над преследването на краткосрочни дивиденти.

"Днешните проблеми на България понякога са много по-различни от проблемите на българските политически партии. Затова ги призовавам - спрете да играете партийни игри, погрижете се за проблемите на своя народ, на своите хора."

Плевнелиев потвърждава и пред "Ройтерс", че служебното правителство ще предложи Кристалина Георгиева за нов мандат като български еврокомисар и предлага тя да получи поста на Катрин Аштън, върховен представител по външната политика и зам.-председател на Европейската комисия.

Споделяне

Още от България