Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Решението на МОК за Русия събра едновременно критики и одобрение

Българският олимпийски комитет е на страната на удовлетворените

3 коментара
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да не забрани участието на всички руски спортисти на Олимпиадата в Рио де Жанейро, каквато бе препоръката на Световната антидопингова агенция, и да прехвърли решението на отделните международни спортни федерации, предизвика противоречиви реакции – както остра критика и обвинения, че си "измива ръцете", така и похвали, че "политиката не е успяла да победи спорта".

През юли независима комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) начело с Ричард Макларън откри доказателства, потвърждаващи обвиненията срещу руското спортно министерство за манипулации с допинг проби на руските спортисти преди и по време на олимпийските игри в Сочи през 2014 г, както и на други, организирани на руска територия големи състезания.

Вчера обаче ръководството на МОК не изключи напълно Русия от участие в олимпийските игри и не прекрати членството на Руския олимпийски комитет. Всяка международна спортна федерация ще решава самостоятелно да допусне ли руски спортисти на олимпиадата в Бразилия от 5 до 21 август, като прецени дали спечелилите квоти руснаци са чисти от допинг и могат да участват. При всички случаи допуснатите до Олимпиадата руски спортисти ще бъдат подложени на строг допълнителен допинг контрол, реши вчера МОК.

WADA е разочарована от решението на МОК

Световната антидопингова агенция (WADA) е разочарована от решението на МОК да допусне руските национали на олимпиадата.

"Световната антидопингова агенция е разочарована от това, че МОК не прие препоръката на изпълкома на организацията, основана на доклада на Ричард Макларън, която трябваше да осигури директен, силен и съгласуван подход“, заяви президентът на организацията Крейг Рийди. "Докладът без съмнение разобличи държавната система на поддържане на допинга в Русия, което сериозно подкопава принципите на чистота на спорта, въплътени в Световния антидопингов кодекс“, добави той.

От агенцията съобщиха още за удължаване на пълномощията на Макларън, за да бъде завършена работата по разследването на обвиненията в антидопинговите машинации на Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Самият Макларън заяви, че представеният доклад е само повърхностен анализ и той е готов да продължи разследването при условие, че WADA осигури необходимото финансиране.

Според генералния секретар на WADA Оливие Нигли решението на МОК означава "по-малка защита за чистите спортисти".

"Зловонието на лъжата"

 

Голяма част от спортния свят недоумява как МОК отказа от цялостно отстраняване на Русия от игрите въпреки сензационния доклад на независимата комисия та WATA, водена от канадския адвокат Робърт Макларън.

 

"Заради това от Олимпиадата в Рио ще се разнася зловонието на лъжата", пише британският вестник "Таймс".

 

Спортният наблюдател на германския "Франкфуртер алгемайне цайтунг" Петер Щурм смята, че решението е свидетелство за страхливостта на МОК. "В края на краищата олимпийските игри се организират не от федерациите по отделните видове спорт, а от МОК", пише той.

 

"МОК предаде всички ценности, които би трябвало да защитава. На този фон е напълно уместен въпросът: Кому сега са нужни такива олимпийски игри? ... Русия, както е подробно документирано, на държавно ниво и с всички средства е създала и поддържала всеобхватна система за употреба на допинг от спортистите ... Какво трябва да стане, за да вземат пазителите на онова, което някога се наричаше олимпийска идея, необходимите последователни мерки", пише авторът.

 

Сега Путин ще си мисли, че зад граница си има работа само със страхливци. А човек като него знае как да използва такъв шанс, заключава той.

 

"Владимир Путин изглежда наистина е способен да сплашва. Това е единственият начин да се обясни приетото от МОК решение", пише в редакционна статия "Уолстрийт джърнал".

Ако МОК не приема насериозно собствените си антидопингови правила, защо другите да го правят?... Трябва да се тегли жребий, за да се определи коя от международните спортни организации повече заслужава презрението на целия свят – ФИФА или МОК", заявява вестникът.

 

"Ню Йорк таймс" пише, че МОК е подвел запалянковците на спорта и всички онези, които ненавиждат корупцията и лъжата.

 

"Няма какво да се учудваме. Организацията с щаб-квартира в Лозана остава пленница на политически и икономически изисквания. Да изключи Русия означава да изправи срещу хсебе си една от главните спортни държави и нейните привърженици в международните спортни федерации. Освен това така със сигурност пропастта, която се очертава между Москва и Запада, щеше да стане по-дълбока", пише швейцарското издание Le Temps.

 

Жестоки критики

Много атлети и спортни ръководители се обединиха около мнението, че МОК е прехвърлил топката в полето на международните федерации и по този начин е избягал от отговорност.

"Много хора, включително атлети и информатори, намериха смелост да се изправят срещу този национален проблем на Русия. За съжаление обаче МОК отвърна на това с половинчато решение, чрез което отказа да поеме отговорност", каза председателят на антидопинговата агенция на САЩ Травис Тайгарт.

"Доказателствата в доклада на WADA са достатъчно силни и обосновани, за да се наложат по-сериозни санкции, а не да се оставя на федерациите да решават", заяви британският министър на спорта Трейси Крауч.

Шесткратният олимпийски шампион в колоезденето Крис Хой заяви: "Какво послание отправя това решение? Със сигурност работата на МОК не е да си прехвърля топката с федерациите, а да вземе решителни мерки".

"Ако МОК беше взел решение да изключи всички руски спортисти от игрите, щеше да предизвика международен скандал. А МОК не иска това", заяви звездата на руската атлетика Елена Исинбаева.

Томас Бах: Уважихме правата на чистите спортисти

Президентът на МОК Томас Бах защити решението, като го свърза с правата на "чистите" спортисти.

"Трябваше да има справедливо решение по отношение на чистите от допинг спортисти и ние ги защитихме. Сигурно това решение не удовлетворява двете страни, които се изказаха "за" и "против" дисквалификация на Русия. Но ние смятаме, че нашето решение уважава правото на "чистите" спортисти да участват в състезанията", каза Томас Бах.

Руската реакция: Обективно, но и унизително решение

Реакциите в Русия след решението на МОК също не са еднозначни. Смисълът им донякъде може да бъде илюстриран с две медийни публикации.

"Руският спорт се размина с най-грандиозната катастрофа в своята история. Националният отбор на страната, изправен от грандиозната допингова криза пред отстраняване от олимпиадата в Рио, ще може да замине за игрите благодарение на изпълкома на Международния олимпийски комитет (МОК), пише "Комерсант" под заглавие "Русия бе оставена в играта".

"Русия е допусната до игрите "при унизителни условия", а "решението на комитета се базира на двойни стандарти - спортни и политически", твърди "Независимая газета".

Спортният министър Виталий Мутко заяви, че решението е добро за целия световен спорт и изрази "признателност и "благодарност" към МОК и изпълнителния му комитет. "Това е много важно решение, което е в интерес на световния спорт и олимпийското движение. Допингът е огромен проблем - не само в Русия, и с него можем да се справим само заедно", каза той.

"Критериите за участие на нашите спортисти в олимпийските игри са много тежки, но това е предизвикателство за нашия отбор. Мога да ви кажа, че мнозинството от спортистите ни ще покрият критериите, защото 80% от тях преминават международен антидопингов контрол и постоянно участват в състезания", заяви Мутко. Затова той е сигурен съм, че по-голямата част от руския отбор ще бъде в Рио.

Председателят на външнополитическата комисия в руския парламент Константин Косачов обаче заяви пред в. "Известия", че "не вижда поводи за радост". "Сега се очаква поредица нови решения, вече "отраслови" - това при всяко положение е неприятно, при всяко положение работи и срещу нашите спортисти, и срещу Русия", обяснява политикът. Той споделя "усещане", че продължават усилията "за дискредитиране на Русия", целящи Федерацията да бъде лишена от "напълно очевидния и безспорен световен и общонационален успех" на олимпиадата в Сочи.

На съвещание с руските министри президентът Владимир Путин напомни официалната позиция на Москва, че в спорта няма и не може да има място за какъвто и да било допинг, посочва "Росийская газета".

Спортът трябва да е чист, а здравето на спортистите - под сигурна защита, напомни Путин. Той призова за целта руските власти "максимално тясно да сътрудничат с дисциплинарната комисия на МОК, Световната антидопингова агенция, международните спортни федерации по олимпийските, а и по неолимпийските видове спорт", допълва московският официоз.

БОК подкрепи решението на МОК

Българският олимпийски комитет следи с тревога и загриженост последните събития в олимпийското движение, довели до напрежение в световния спорт непосредствено преди Игрите в Рио, се казва в съобщение на офицалния сайт на централата.

"БОК винаги е бил за твърдо и безкомпромисно спазване принципите на феърплея, честната игра и коректността в спорта, които са изцяло в духа на олимпийските идеали. Нищо не може да оправдае липсата на равнопоставеност и използването на забранени практики и медикаменти от състезателите. За това изцяло подкрепяме нулевата толерантност към употребата на допинг, подкрепяме и нетърпимостта към прикриването и манипулирането на резултатите от тестове.

Санкциите и рестрикциите обаче не бива да влияят на тези, които са били коректни в подготовката и участието си досега, за това споделяме позицията на МОК и Асоциацията на летните олимпийски спортове (ASOIF) за "индивидуална справедливост".

Същевременно БОК е против това спортът да се използва за политически цели и интереси, защото помним до какво разцепление в олимпийското движение доведоха те в началото на 80-те години на миналия век. Буди тревога все по-засилената намеса на политиката в света на състезанията, много от решенията в съвременния спорт са подчинени на геополитически и бизнес интереси. Надяваме се подобни процеси да не се превърнат в трайни тенденции, защото това би било пагубно за спорта", посочват от БОК без да уточняват какви политически цели и интереси имат предвид.

Първите последващи решения

Вече е окончателно ясно, че руски представители няма да има в лекоатлетическия турнир на игрите, след като Спортният арбитражен съд в Лозана отхвърли жалбата на 68 руски лекоатлети срещу наказанието, наложено от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) заради масова употреба и прикриване на допинг.

Даря Клишина ще бъде единствената руска атлетка, която ще участва на Олимпийските игри, но под неутрален флаг. Причината за това изключение е, че състезателката в дългия скок от години живее и тренира във Флорида, където е обект на постоянен допинг контрол.

В неделя МОК реши още, че няма да допусне до олимпиадата и всеки руски спортист, който е наказван за употреба на допинг, независимо дали наказанието му е изтекло. Затова и в края на краищата на Олимпиадата няма да бъде допусната бегачката на средни разстояния Юлия Степанова. Тя беше главен информатор на германската телевизия ARD при разкритията, които доведоха до изваждането на Русия от световната атлетика, заради което първоначално тя получи разрешение от Международната федерация по лека атлетика (IAAF) да се състезава в Рио де Жанейро.

В понеделник Международната тенис федерация (ITF) реши да допусне седемте номинирани тенисисти от Русия до участие на Олимпиадата. Причината за това е, че те са били обект на строга антидопингова програма извън държавата си и ITF е на мнение, че това е достатъчно, за да покрият необходимите изисквания. Така ITF стана първата федерация, която изпълни решението на МОК.

Международната волейболна федерация (FIVB) ще си сътрудничи с WADA по въпроса за допускането на руския национален отбор до Олимпийските игри в Рио де Жанейро.

"Руските волейболисти преминаха проверки на същото равнище, на което и представителите на всички други страни", се казва в съобщение на пресслужбата на FIVB. "Огромното мнозинство от пробите буха изследвани извън пределите на Русия. FIVB ще продължи тясното сътрудничество с WADA с цел вземането на следващите решения във връзка със заявлението на Изпълкома на МОК", заявяват от волейболната централа, без да посочват изрично дали руският отбор ще участва игрите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Vassil D. Vassilev
  #3

  УРИНА И РОДИНА
  Скандалът с допинга не е някакъв изолиран случай в Путинова Русия, която все по-категорично скъсва с всякакви норми в световния политически, правов и морален ред. Държавната допингова програма на РФ е истинска умалена картина на посткомунистическия политическия режим в РоSSия, точна снимка на имперската грандомания, нереалистичните амбиции за световно величие и дребнавата азиатска злоба, характерни за руския, съветския и сегашния рашистки държавен манталитет.
  По ирония на съдбата символ

 2. Мони_deactivated_1480055728
  #2

  МОСКВА, 26 июл – РИА Новости. Международный олимпийский комитет (МОК) планирует сократить состав российской сборной на Олимпиаде-2016 в Рио-де-Жанейро, в Играх смогут принять участие лишь 40 россиян, пишет британская газета Telegraph. РИА Новости http://ria.ru/olympics2016/20160726/1472838710.html#ixzz4FUP6Q2by

 3. Мони_deactivated_1480055728
  #1

  Знаейки поставените условия, рашките сами си броят ,кои няма да могат да отидат в РИО по различните видове спорт! Още е рано за крайно обобщаване на бройките. Рио не для всех: кто из россиян поедет на Олимпиаду

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.