Решението на проблема с руските визи ще е ясно на 1 юни

На 1 юни Министерство на външните работи ще посочи един от двата варианта за разрешаване на проблема с руските визи, съобщи в четвъртък зам.-министърът на икономиката енергетиката и туризма Иво Маринов.

Едното предложение е руснаците да могат да подават апликационни форми за виза освен в изнесения визов център, което оскъпява услугата с 19.50 евро, и във българското посолство и консулска служба в Москва на цена от 35 евро. Другият вариант е заявленията за визи да се приемат по електронен път, което пък бе забранено на 19 април. Всъщност тази забрана доведе до оскъпяване на услугата във визовия център, тъй като документите се обработват на ръка.

Според Цветан Тончев от Българската туристическа камара "тая работа с визите и индийската фирма (VF Services управлява изнесения визов център) мирише на корупция, направете тази фирма да я няма".

От туристическите сдружения се оплакаха и от проблеми с визите за украинците. От местните си колеги те разбрали, че половината служители на консулската ни служба излезли в отпуск в началото на летния сезон и там се обработвали най-много 100 заявления за визи на ден при положение, че очакваме 100 хил. украинци да ни посетят през лятото.

Споделяне

Още от Бизнес