Решението на Шрьодер да завърши като слуга на Путин засяга и партията му

Решението на Шрьодер да завърши като слуга на Путин засяга и партията му

Ако бившият германски канцлер Герхард Шрьодер влезе в съвета на директорите на "Роснефт", ще се превърне в съучастник на авторитарната система на Кремъл, пише германският в. "Фракфуртер алгемайне цайтунг". Предстоящото назначение на Шрьодер е една от най-обсъжданите теми с германските медии, някои от които допускат, че службата му в услуга на Путин може да се отрази негативно на изборния резултат на Социалдемкоратическата партия, чийто бивш председател е той. Не мисля, че ще навредя на моята партия, казва Шрьодер в интервю пред швейцарският в. "Блик" в четвъртък.

"Аз ще се кандидатирам (за член на съвета на директорите на "Роснефт"-бел.ред.), независимо от цялата критика", заявява той по повод намеренията си да влезе в ръководството на компания, която под санкциите на Европейския съюз заради анексирането на украинския полуостров Крим от Русия.

Ръководството на неговата партия реагира негативно на новината за предстоящия му пост в "Роснефт". Мартин Шулц, който е кандидатът за канцлер на социалдемократите, заяви, че той самият "не би направил това".

В отговор Шрьодер отбелязва: "Всеки сам трябва да знае какво говори. Въпреки всичко аз ще подкрепя Мартин Шулц на изборите, ако той поиска".

Шрьодер оцени положително позицията на председателя на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер, който предложи временно затваряне на очите за Крим, тъй като било по-важно да се постигне напредък по други пунктове в отношенията с Москва, предаде.

Бившият германски канцлер оценява на приблизително 350 хил. долара своята заплата на поста независим директор в състава на съвета на директорите на руската петролна компания.

Шръдер бе канцлер на Германия от 1998 до 2005 г., оглавявайки "червено-зелената" правителствена коалиция. След напускането на канцлерския пост през 2005 г. той оглави надзорния съвет, а след това и управителния съвет на компанията "Северен поток", която е оператор на едноименния газопровод, който който води директно от Русия към Германия и в който държавният концерн "Газпром" има мажоритарен дял. Още тогава Шрьодер бе остро критикуван и от политици, и от медии, които напомниха, че още докато беше канцлер той активно подкрепяше идеята за строеж на руски газопровод по дъното на Балтийско море, а приятеля си Владимир Путин, бивш агент на КГБ, охарактеризира като "кристално чист демократ".

Своята неотклонна подкрепа за газопровода още в качеството си на канцлер Шрьодер аргументираше с това, че този проект изцяло отговаря на германските интереси. Но нарастващият внос на руски газ не само не намалява зависимостта на Германия от един източник, но я увеличава, отбелязва "Фракфуртер алгемайне цайтунг".

Проблемът се състои в това, че Москва използва петрола и газа не само като експортен продукт, но и като политическо оръжие. Путин нееднократно е прибягвал до него. "Но не против Германия"-възразяват защитниците на пакта Путин-Шрьодер. И дават пример с лоялността на Москва по сключените договори – поне що се отнася до Германия, всичко това беше така до тогава, докато Москва не преметна своя дългогодишен партньор - германската компания "Сименс" и не изпрати нейните газови турбини в Крим. Берлин се почувства измамен от Кремъл, коментира изданието.

Официалната номинация на Шрьодер за участие в съвета на директорите на "Роснефт", този Левиатан, който по заповед на Путин ще погълне всичко, което трябва да бъде върнато под контрола на Кремъл (например отломките от разгромения концерн "Юкос"), само по себе си е доказателство за доверието на Кремъл към ексканцлера.

Самият Шрьодер казва, че целият шум около възможното му назначение е изкуствен и цели да помогне на предизборната кампания на Ангела Меркел. Но не канцлерът се дистанцира от своя предшественик, а кандидатът за канцлер от неговата собствена партия (Мартин Шулц), припомня "Фракфуртер алгемайне цайтунг".

Ако Шрьодер все пак заеме този пост, той окончателно ще се превърне в съучастник на авторитарната система, която е далеч от онези ценности, за които се борят социалдемократите. Ако Шрьодер наистина иска да завърши своята кариера като слуга на Путин, Социалдемократическата партия повече не може да се прави, че това не я засяга. Позорът от подобна "смяна на полето", при която не ги е грижа нито за собствената им репутация, нито за политическите традиции, засяга и партията.

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?