Решението на Тръмп за Сирия: Подарък за враговете, изненада за съюзниците, предателство за кюрдите

Решението на Тръмп за Сирия: Подарък за враговете, изненада за съюзниците, предателство за кюрдите

Решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да изтегли американските войски от Сирия предизвика задоволство сред враговете на САЩ и изненада някои техни съюзници и изглежда, собствената му администрация, пише френският в. "Монд". Тръмп защити това решение, обявявайки в Туитър, че джихадистката групировка "Ислямска държава" е била разгромена на територията на Сирия.

Решението на Доналд Тръмп напомня друг прецедент, срещу който сегашният държавен глава на САЩ винаги се е изказвал крайно остро: нареденото от Барак Обама изтегляне от Ирак през 2011 г., което беше сметнато за прибързано. Като следствие, Вашингтон остана без влияние над правителството на Нури ал Малики, чиито религиозно мотивирани решения доведоха до възраждане на джихадизма в сунитските провинции на Ирак.

Част от сложното регионално уравнение, американските специални сили не се ограничаваха само до мисията за изтребване на джихадистите. Те играеха и стабилизираща роля, държейки на дистанция както силите на режима на Башар Асад и иранските му съюзници, така и тези на Турция. На практика присъствието им защитаваше съставените предимно от кюрди местни сили, които бяха на предна линия в борбата срещу "Ислямска държава". Анкара обаче ги смята за свързани с Кюрдската работническа партия, срещу която води военни действия на собствената си територия.

В понеделник турският президент Реджеп Ердоган се похвали, че в телефонен разговор със своя американски колега на 14 декември е получил зелена светлина от Вашингтон "да прогони терористичните групи на изток от Ефрат", припомня в. "Монд".

Изтеглянето на американските сили означава на практика отказ от всякаква стратегия в Сирия и ще засили позицията на руския президент Владимир Путин като арбитър в региона. Другият голям печеливш от решението на Тръмп е сирийският лидер Башар Асад.

Освен това изтеглянето от Сирия не съответства на офанзивната стратегия на Вашингтон спрямо Иран. На практика, Тръмп изоставя терен, на който Техеран печели влияние през последните години.

Кюрдските сили, които водиха сухопътната война срещу ИД в Сирия, осъдиха изненадващото решение на Белия дом и заявиха, че то ще доведе до съживяване на терористичната група, отбелязва британският в. "Гардиън". Изтеглянето на САЩ ще има "опасни последствия за международната стабилност" и ще създаде политически и военен вакуум в района, заявиха съставените предимно от кюрди Сирийски демократични сили (СДС), които Вашингтон сформира специално за борба с джихадистите.

Както СДС, така и кюрдската паравоенна организация Сили за защита на народа нарекоха решението на Тръмп "пълно предателство". Кюрдски лидер е заявил пред в. "Гардиън", че всички части на СДС ще бъдат изтеглени от борбата срещу ИД, за да бъдат разположени по-близо до границата с Турция. Анкара се готви да изпрати свои сили в Сирия, за да се справят с кюрдските паравоенни организации, които според нея заплашват турския суверенитет.

Решението на САЩ е нова удар за кюрдските амбиции за някаква форма на държава. Но това последно предателство стига далеч отвъд стремежите на кюрдите, казва Хошияр Зебари, бившият иракски външен министър, кюрд по произход. "Внезапната промяна в политиката е тревожна не само за сирийските кюрди, а и за всички съюзници на САЩ в региона", подчертава дипломатът, цитиран от в. "Вашингтон пост". "Това ще накара много правителства да преосмислят съюзите си със суперсила, която може просто да ги изостави в трудна ситуация и да ги пожертва".

Решението на Тръмп се посреща с критики от експертите по външна политика. Но последствията в Сирия са още по-сериозни. Близо 50 000 сирийски бежанци, живеещи под пряката защита на американските военни, вече се страхуват за живота си, отбелязва в. "Вашингтон пост" в друга статия. Режимът на Асад и партньорите му се опитваха да прогонят САЩ от стратегически значимия район Ат Танф - последната пречка пред опитите на Асад да си върне целия регион и пред създаването на ирански "сухопътен мост" от Техеран до Средиземно море. След изтеглянето на американските сили армията на Асад ще го превземе. Следвайки досегашния модел, всички бежанци в лагера, които попаднат под каквито и да било подозрения, ще бъдат изправени пред изтезания и екзекуции. Местените партньори на САЩ, обучени и екипирани от Вашингтон, ще трябва да застанат на друга страна или да умрат.

САЩ скоро ще разберат, че са допуснали дългосрочна стратегическа грешка, след като силите на Асад и Иран завземат Източна Сирия. Но в краткосрочен план ще страдат милиони сирийци - и съдбата им беше подпечатана с един туит на Тръмп, отбелязва вестникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят