Решението с две държави е илюзия, заяви съперникът на Нетаняху

Гидеон Саар

Съперникът на израелския премиер Бенямин Нетаняху за лидер на дясната партия Ликуд Гидеон Саар определи като илюзия решението с две държави на конфликта с палестинците, пише в. "Таймс ъв Израел", цитиран от ДПА.

"В цял свят казват, че решение с две държави (на израелско-палестинския конфликт) продължава да е начинът да се постигне мирно споразумение", заявил на конференция в Ерусалим Саар, който е депутат и бивш министър на образованието.

"Трябва да ви кажа, че такава позиция не е от полза за никого. Двете държави са илюзия. Между река Йордан и Средиземно море друга независима държава няма да има", заявил той.

Като алтернатива на решението с две държави Саар предлага автономия и икономически съюзи между Палестинската автономна власт, Израел и Йордания.

На 26 декември членовете на Ликуд ще гласуват за свой лидер. До момента четирима от 32-мата депутати на Ликуд открито са подкрепили Саар.

На 2 март в Израел ще бъдат произведени парламентарни избори за трети път за по-малко от година, след като Нетаняху два пъти не успя да сформира управляваща коалиция след изборите през април и септември. Главният му опонент, центристът Бени Ганц, също не успя да състави кабинет.

Споделяне

Още от Свят