Решението за 10% ДОД е добро, но защо наново вдигат пенсиите

Първите реакции към правителственото решение за намаляване на данъците са позитивни, а замисленото ново увеличение на пенсиите се тълкува като популистки ход и търсене на предизборни дивиденти.

На изнесено заседание в Евксиноград, в присъствието на лидерите на тройната коалиция, кабинетът излезе с няколко предложения: от догодина доходите на физическите лица да се облагат с 10%, от октомври т.г. осигуровките да паднат  с 3%, а пенсиите да се увеличат още веднъж през тази година с нови 10% също от октомври. В замяна на тези облекчения ще се повишат акцизите на алкохола и горивата. Решенията бяха обявени с подобаващата тържественост, но без допълнителни подробности около други евентуални мерки, което накара икономисти и политици да гадаят доколко целта на управляващите е реално намаляване на данъчно-осигурителната тежест.

Пенсиите скачат дни преди местните избори

Решенията на правителството са добри, но все пак би трябвало да има предсказуемост в неговите действия, заяви в понеделник съпредседателят на Центъра за икономическо развитие (ЦИР) Александър Божков пред журналисти.

“Само преди месец и финансовият министър, и министър-председателят в отговор на протестите на пенсионерите, миньорите, лекарите отговаряха, че няма пари в бюджета и че няма да допуснат никакви увеличения, че не могат да осигурят намаляване на данъците, а на осигуровките - евентуално от догодина”, продължи Божков. “Същото това правителство, същите тези хора като пресметнаха на коя дата са изборите, изведнъж решиха, че от 1 октомври е удобно да се вдигнат пенсиите с още 10%”, добави той.

“Нека да си спомним - продължи още Божков, който в правителството на Иван Костов беше министър на промишлеността - че преди около 2 месеца в тежък дебат в парламента между коалиционните партньори НДСВ смяташе, че няма пари за увеличение на пенсиите с повече от 8.5%. БСП твърдеше, че има пари за 10%, а сега се оказа, че имало пари за цели 20%. И то откога – от 1 октомври, като се знае, че местните избори ще бъдат на 21 или 28 октомври”, завърши той.

КТ “Подкрепа”: Това е еклектика

Убийствено еклектична картина, нарече пред БНР новия пакет данъчно-осигурителни мерки на правителството вицепрезидентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов.

“С две противоположни мерки се цели да се постигнат два противоположни ефекта. От една страна ще увеличаваме пенсиите, от друга страна ще намаляваме парите в пенсионния фонд. С тези решения за пореден път се показва, че коалицията се състои от орел, рак и щука. Левите искат да вдигат пенсиите, тези, които са в центъра и вдясно искат да си намалят разходите. Според мен, е станал някакъв пазарлък – вие ще се съгласите да увеличим пенсиите, ние ще се съгласим да намалим осигуровките”, каза Манолов.

Като синдикален лидер той се обяви против плоския данък, като заяви, че не знае страна на запад от Калотина, която да го прилага. Хората с доходи до около 400 лева ще губят от този данък, заяви той.

Според Манолов въвеждането на плоския данък няма да изведе още доходи на светло, както твърдят авторите на пакета. “Очаквам, че по някое време управляващите ще избършат потни чела и след дълго мислене ще решат да запазят, например, необлагаемия минимум, който, според един от вариантите, се премахва. Така, за да решим един проблем, първо го създаваме. И това го правим, защото наесен трябва някой да ни хареса и да пусне бюлетината за нас”, каза още синдикалистът.

Отпадат признатите разходи при облагането на доходите?

Нормативно-признатите разходи ще отпаднат, ако се въведе единната данъчна ставка за облагане на доходите на физическите лица. Това предаде в понеделник БНР, като се позова на източници от правителството.

Още

Ако се повиши здравната вноска ефектът ще е нулев

При този растеж на икономиката повторното увеличение на пенсиите с 10% е популистки ход от страна на тройната коалиция, коментира пред Инфо радио икономистът Мартин Димитров, който е депутат от ОДС. Според него кабинетът няма икономическата база да прави това. “Да, пенсиите трябва да се увеличават, но вижте каква е ситуацията в Румъния, където бе взето решение за вдигане на пенсиите с 43%. Там това увеличение е подплатено с един много по-бърз растеж на икономиката, какъвто България няма”, заяви Димитров.

Депутатът припомни, че ОДС и лично той от пет години предлага въвеждането на плоския данък. Според него обаче заявеното намерение всички доходи да се облагат с единна данъчна ставка крие уловки. “Това, което ще направи тройната коалиция, е да махне необлагаемия минимум, да увеличи акцизите върху горивата, като се позове на изисквания на ЕС. После ще увеличи и акцизите върху тока и вероятно върху въглищата. И като цяло ефектът върху данъчната тежест няма да бъде толкова голям, няма да има толкова голямо намаление на данъчно-осигурителната тежест”, предупреди Мартин Димитров.

Той предупреди още, че като намалява осигурителната тежест, правителството сигурно ще вдигне здравната вноска. Така че, според него, общият ефект ще бъде нулев.

Намалението на ДОД ще се усети от хората с по- високи доходи

Ако сега се случи обещаното намаление на данъка върху физическите лица, това ще се усети от хората с по-високи доходи, каза икономистът от аналитичното звено “Индъстри уоч” Лъчезар Богданов. “Икономиката се движи от тези, които според приноса си получават и съответните високи възнаграждения. Сезонните работници или работничките в родопските села, които шият на ишлеме, не движат икономиката, те следват тези, които вършат това”, заяви Богданов. Според него награждаването на данъкоплатците, които увеличават националния доход, произвеждайки услуги и блага, е същественият плюс от подобна мярка.

“Да не говорим, че това дава по-различно отношение към образованието, защото си казваш, че не е без значение да завършиш добро училище, за да работиш в добра фирма и да получаваш повече. В крайна сметка държавата няма да ти експроприира 40 или 30% от дохода, както досега, а само 10%”, продължи той.

От тези мерки най-много ще спечелят хората с доходи от 400 и 1400 лева и нагоре, смята икономистът. Големите предприемачи или така наречените богаташи не са в тази категория, защото те генерализират доходи чрез корпорации, където данъкът е 10%, а дивидентът се разпределя при 7% или ефективната ставка е 16.3%, обясни Богданов.

Анализаторът също бе сдържан към повторното увеличение на пенсиите. Според него при сегашния модел те са резултативна величина. “Пенсионерите могат да получат толкова, колкото правителството успее да събере от действащата икономика. Това решение не е инструмент на политика. Като правителството вдигне пенсиите с някакъв процент, няма да промени икономическата картина. Единственото, което може да се случи, е, ако то вдигне твърде много пенсиите, да се окаже, че е по-изгодно да се пенсионираш. Тогава ще станем нация от пенсионери”, предупреди той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес