Решението за дискриминация срещу “М-Тел” се отлага

В четвъртък Комисията за защита от дискриминация (КЗД) отложи решението си по сигнала срещу “М-Тел” за тарифния план “LOOP” и рекламните клипове към него. Абонаментът е за младежи между 14 и 26 години, а рекламата показва как възрастни, които не могат да станат потребители на услугата, тормозят тийнейджъри и чупят прозорци.

Следващото заседанието по случая е насрочено за 14 февруари. Дотогава мобилният оператор трябва да предостави записи от рекламните клипове, разпространени в радио и телевизионния ефир, както и  тези върху столичните автобуси. Това стана по искане на един от жалбоподателите – Вяра Христова.

Общо по случая в комисията са постъпили четири сигнала – от две юридически и от две физически лица. На заседанието в четвъртък бяха разгледани жалбите на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека (АЕИПЧ) и на Вяра Христова от София.

Според тях потребителите над 26 години са поставени в по-неблагоприятно положение от младежите, тъй като не могат да станат абонати на “LOOP” и да говорят помежду си за една стотинка на минута. По думите на Христова рекламните клипове са не само дискриминационни, но и обидни.

Защитниците на “М-Тел” отрекоха техният тарифен план да създава дискриминация. Те обясниха, че цените на услугата са били определени въз основа на маркетингово проучване за потребителите между 14 и 26 години. От КЗД наредиха компанията да представи и въпросното изследване.

Юристите на мобилния оператор отбелязаха, че младежите са по-неравнопоставени спрямо другите потребители и сравни преференциите, които компанията дава, с намаленията на билетите в градския и жп транспорт, които младежите ползват.

Гинка Черничерска от АЕИПЧ оспори това твърдение, като цитира социологическо проучване, според което 80% от тийнейджърите имат и използват мобилни телефони.

От Асоциацията твърдят, че “М-тел” е нарушил Закона за защита от дискриминация и с обява за работа, с която кандидатите са били дискриминирани по признак образование.

По думите на Черничерска в съобщението, публикувана през лятото на миналата година в национален седмичник, едно от изискванията за наемане на юрист е било да е завършил право в Софийския университет.

Това е задължително условия, като по този начин в по-неблагоприятно положение се поставят кандидатите, завършили в други университети, коментира тя.

От “М-тел” заявиха, че дипломата от СУ не била задължително изискване, а предимство за кандидатите. В тази връзка от КЗД поискаха компанията да предостави копия от всички трудови договори и досиета на юристите, които работят във фирмата.

Споделяне

Още от Бизнес