Решението за цените на тока се отложи по технически причини след протест на БСП

Снимка: БГНЕС

Енергийният регулатор е отложил с един ден вземането на решение за поскъпването на цените на електроенергията средно с 0.70 на сто от 1 октомври. Причината е техническа, защото според изискването на закона решението влиза в сила от деня, в който е взето, и ако то беше станало във вторник, трябваше да се задейства от 30 септември, обясни пред Mediapool зам.-председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Костадинка Тодорова.

По думите ѝ отлагането няма нищо общо с организирания от БСП по-рано през деня протест срещу поскъпването на тока, нито пък в регулатора има някакви други виждания за цените на тока от 1 октомври.

"Аргументите ни за повишаването на цените са ясни, просто решихме да сме по-прецизни от гледна точка на законовите изисквания и в редакцията на текстовете на решението. Успяхме да постигнем баланс в ценообразуването", коментира Тодорова.

Според нея няма причини да се променя вече взетото решение за повишаването на цените на тока, което ще е най-голямо за клиентите на ЧЕЗ – 9.9 на сто, и най-малко за потребителите на ЕВН – 9.5 процента, но абонатите на "Енерго-Про" ще продължат да плащат най-високи тарифи.

Доставчиците на електроенергия предупредиха потрбителите си, че бъдещите ми фактури ще имат два срока на отчитане – по стари и нови тарифи, и както винаги при промяна не цените на тока предложиха на клиентите си сами да си отчетат електромерите и да заявят показанията им в офисите на дружествата.

ДКЕВР се събра по-рано през деня на закрито заседание в условията на около стотина протестиращи под прозорците на сградата на комисията, които периодично се местеха до близкия Министерски съвет.

Демонстрантите бяха предвождани от председателя на Градския съвет на БСП-София Калоян Паргов и кандидат-депутата Жельо Бойчев. Сред протестиращите бяха и кандидат-депутатите на БСП Георги Кадиев, Десислава Терзиева и Борислав Цеков, бивш депутат от НДСВ, бивш лидер на "Новото време”, бивш шеф на сдружение "Център за модерна политика” и настоящ кандидат за депутат на "БСП лява България”.

Според БСП увеличението на цената на тока е недопустимо, тъй като "в енергийната система може да се намерят резерви, така че цената да не се повишава и кабинетът на Пламен Орешарски вече показа това". "Увеличение на цената на тока с 10% преди зимата е безобразие", заяви кандидатът за депутат Жельо Бойчев.

Протестът в крайна сметка се обърна на предизборен митинг, когато Калоян Паргов заяви, БСП ще настоява безотказно най-напред да бъдат повишени доходите на хората, а след това да се мисли за вдигане на цената на тока.

Кандидат-депутатът заяви пред журналисти, че в момента се извършват престъпления в енергетиката, защото хора, които нямат мандат, взимат сериозни решения и подготвят почвата за следващото управление, а това не трябва да бъде допускано по никакъв начин.

Споделяне

Още от Бизнес