Решенията на Кирил Петков няма да бъдат отменени, дори да е "канадец"

Решенията на Кирил Петков няма да бъдат отменени, дори да е "канадец"

Актовете на Кирил Петков като служебен министър на икономиката няма да бъдат отменени, дори той да се окаже с двойно гражданство и президентският указ за назначаването му бъде обявен за противоконституционен, коментираха неофициално пред Mediapool членове на Конституционния съд.

В началото на седмицата ГЕРБ внесе в КС искане за установяване на противоконституционност на указа на президента Румен Радев за назначаване на служебното правителство, в частта за назначаване на Петков за служебен министър.

Партията на Бойко Борисов мотивира искането с казуса за гражданството на Кирил Петков към датата на президентския указ.

"Кирил Петков незабавно трябва да бъде отстранен от поста си именно, защото е ясно, че неговите актове както досега, така и оттук нататък могат да бъдат обявени за нищожни и това, разбира се, ще доведе до щети за държавата. Кой ще носи отговорност?", коментира възмутено тогава Даниел Митов от ГЕРБ.

По неофициална информация на Mediapool, ако Кирил Петков наистина има канадско ггражданство към момента на назначаването, КС ще обяви неговия избор за противоконституционен. Според доминиращото тълкуване на конституцията изискването за българско гражданство е напълно формално и не подлежи на допълнително тълкуване.

Актовете на Кирил Петков обаче няма да бъдат отменени, както плаши ГЕРБ.

Причината за това е решение 3 на Конституционния съд от 2020 година, което ясно указва какво се случва при обявяването на ненормативен акт на президента и парламента за противоконституционен.

Отмяната със задна дата на всички актове на Кирил Петков несъмнено биха застрашили правната сигурност в държавата и би хвърлипо редица държавни компании със сменени ръководства в пълен хаос.

В решение 3 на КС ясно е посочено, че подобна заплаха не съществува. Ако съдът обяви назначаването на Кирил Петков за министър за противоконститиционно, това реално няма да доведе до нищо. Най-много той да бъде изваден от състава на служебното правителство, ако то още функционира.

"В този случай решението на КС не застрашава правната сигурност, защото има действие само по отношение на преките последици на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт (указа на президента за назначаването на Кирил Петков – б.р.) и не засяга останалите правни последици, настъпили след приемането му, които произтичат от други закони (това са правомощията му на икономическия министър – б.р.). Последните не са правни последици на обявения за противоконституционен ненормативен правен акт и поради това не се обхващат от действието назад във времето на решението за противоконституционност", се казва в основополагащото решение на КС от миналата година.

Казусът с гражданството на Кирил Петков все още е висящ. Министерството на външните работи вече изпрати запитване за наличието на канадско гражданство към датата на назначаването му за министър на икономиката.

Пред журналисти Кирил Петков цитира решение на КС от 1995 година, в което пише, че "когато този гражданин желае да участва в упражняването на властта в Република България, достатъчно е да се освободи от чуждото си гражданство и да запази само българското".

"Аз направих всички тези стъпки. Това е конституционен въпрос, аз не съм специалист по това, но възможно ли е според вас един български гражданин да е направил всички възможни действия, но да се чака бележка или някакъв административен акт на чужда държава и това да предопределя неговите права и още повече възможността на българския народ да избира кой да бъде народен представител, министър или президент. С други думи, възможно ли е българската Конституция да бъде подчинена на чужд акт от чужда държава? Канада е една много хубава страна, но ако беше една страна с голямо ниво на корупция?", запита риторично Петков.

Темата с гражданството бе повдигната миналата седмица от "Има такъв народ" с депутатско питане към МВнР. Депутатът от ИТН Димитър Гърдев е посочил, че задава въпроса "заради публикувани в средства за масова информация твърдения". Офанзивата на ИТН срещу Кирил Петков веднага бе продължена от ГЕРБ и ДПС

Пезидентът вече коментира, че Кирил Петков е атакуван от корупционери, които искат да върнат часовника назад. По думите на Румен Радев това е политическият аспект на атаката.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?