Решенията на НДСВ конгреса са “недействителни”

Тридесет и седем депутати и министри от НДСВ са на единодушно мнение, че в подготовката и провеждането на Третия извънреден конгрес на партията са били допуснати редица груби грешки, които правят решенията му недействителни. Това решиха “бунтарите” на заседание в парламентарната сграда на пл. “Батемберг”, след като напуснаха партийната централа на “Врабча”, където лидерът Симеон Сакскобургготски се опита да потуши напрежението, като ги обработва в кабинета си човек по човек.

Сбирката на двете враждуващи крила в централата приключи с новината, че се създава работна група, която в рамките на 10-15 дни да провери съмненията за манипулации на конгреса. Според участници в последващото заседание на “Батемберг”, тяхното становище е на практика позиция на работната група.

Те констатирали, че на неделния конгрес са присъствали 986 делегати, които не са членове на НДСВ. Сред преброителите в залата също е имало такива, които не са партийни членове. Провеждани са заседания без проверка и осигуряване на кворум, допуснато било издигането на кандидатури за Политическия съвет на хора, които не са били членове на НДСВ, а един от кандидатите е бил магистрат (Антон Станков, който като съдия нямаше право да се кандидатира за партиен пост).

Освен това в ръководството са били избрани хора с агентурно минало.

Заседанието на депутатите и министрите предлага да се потърси политическа отговорност на лицата, които са се занимавали с организирането и провеждането на конгреса и смята решенията му за недействителни.

Според 37-те в основата на манипулациите е зам.-председателят на партията Милен Велчев, който освен това председателстваше конгреса.

Преди това на “Врабча” двете крила на НДСВ се събраха за разговори, но Политическият съвет не е заседавал. Имаше консултации на Симеон Сакскобургготски с “лидери на различни звена в партията”, информира говорителят на НДСВ Станимир Илчев. По думите му се била получила “емоционална ситуация, която не е изключение в рамките на българската политическа традиция”.

В рамките на 10 - 15 дни, работна група, съставена предимно от юристи, ще провери дали е имало нередности по време на извънредния конгрес, допълни той.

Илчев заяви още, че парламентарната група не трябвало да разпилява ресурса на конгреса. Според него царя изразил загриженост, че НДСВ си усложнява дневния ред, но отхвърлил да има управленски вакуум в партията.  

Никой не ми е поискал официално оставката, заяви Милен Велчев на излизане от партийната централа.

По думите му Сакскобургготски се чувства доста омерзен от случващото се, затова е провел срещи с представители на НДСВ.

Милен Велчев заяви, че не е чувал за създаването на работна група, която да проверява легитимността на конгреса. Неговият вътрешнопартиен съюзник и новоизбран член на ръководството Владимир Каролев също каза, че не знае нищо за такава работна група, нито за поискана оставка на Велчев.

Каролев обвини за партийния хаос Даниел Вълчев и Пламен Панайотов, които “нещо се били пообъркали вследствие от нереализирани политически амбиции”.

Според Каролев, царя нямал чувството, че има манипулация на конгреса. Той не отрече, че може да има разцепление в парламентарната група.

Велчев също призна за такъв риск, но предупреди, че който доведе нещата дотам, трябва да си понесе отговорността. Той повтори, че никой не бил предявил към него претенции, освен Даниел Вълчев.

Вълчев, който пръв напусна централата на “Врабча”, заяви, че “къщата му не е тук”, но не обясни нищо повече.

След него си отидоха Гергана Грънчарова, Веселин Близнаков и Николай Свинаров, но без да проронят дума, и се отправиха към заседанието на “Батемберг”.

Вълчев, който бе човекът, който пред всички делегати на партийния конгрес изобличи Милен Велчев в манипулации. Поводът беше, че Пламен Панайотов, бивш фаворит на царя, не намери място в новото партийно ръководство.

Случващото се в НДСВ е краткотрайно явление, коментира преди сбирката на “Врабча” 23 новизбраният член на ръководството Антон Станков, чийто избор се оспорва.  

“НДСВ си има лидер и той ясно изрази позицията си. На всички е ясно, че НДСВ е партията на Симеон Сакскобургготски”, допълни Станков.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?