Решенията в ГЕРБ се вземали колективно, а не еднолично

Точно в кулминацията на напрежението около оставката на Румяна Желева и последвалите я кадрови рокади от ГЕРБ демонстрираха вътрешно-партийна демократичност, като се опитаха да убедят публиката, че решенията в партията се вземат колективно, а не еднолично от лидера Бойко Борисов.

Най-напред сутринта пред БНТ заместник-председателят на партията и вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че предишната вечер Изпълнителната комисия на ГЕРБ е решила да бъде приета оставката на Румяна Желева като външен министър. По-късно съпредседателката на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова даже обясни, че решението било съгласувано с премиера по телефона.

По-късно, след като министър-председателят Бойко Борисов вече бе обявил в Министерския съвет кои ще са следващите министри на външните работи и на отбраната, ръководството на ГЕРБ даде брифинг в кулоарите на парламента, чиято цел беше да покаже, че решението за номинацията на кандидат-министрите е на Изпълнителната комисия (ИК), а не е взето лично от Борисов. По думите на Искра Фидосова комисията е решила да предложи двамата и по телефона премиерът е бил уведомен за това.

Фидосова съобщи, че промените в правителството най-вероятно ще бъдат гласувани в пленарната зала още следващата сряда.

Запитана дали новите кандидатури за министри са били съгласувани по някакъв начин със "Синята коалиция“ и "Атака“, Фидосова отговори отрицателно, като подчерта, че ГЕРБ е поела "отговорността“ да състави самостоятелен кабинет и затова не е нужно да ги уведомяват. Въпреки това обаче в следващите дни ръководството на партията щяло да проведе срещи с представители на сините и "Атака“, за да търсят подкрепа при гласуването на новите министри в пленарната зала.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?