Решенията за финансиране на "Набуко" трябва да се вземат до края на годината

Решенията за финансиране на "Набуко" трябва да се вземат до края на годината

Проектът за газопровода "Набуко" остава приоритетен за Европейската комисия,  а всички основни решения за неговото финансиране и инвестициите  трябва да бъдат взети до края на годината. Това заявила в събота пред БТА Марлене Холцнер, говорителка на комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер.

Участващите в проекта компании - австрийската OMV, турската “БОТАШ“, “Българския енергиен холдинг“, румънската “Трансгаз“, унгарската МОЛ и германската RWE - направиха консорциум. От Европейската комисия се ангажирахме във финансирането на "Набуко" с 200 милиона евро. Основните решения трябва да бъдат взети до края на тази година, като според  разпоредбите този срок може да бъде удължен максимум с три месеца. В противен случай тези 200 милиона евро не могат да бъдат използвани, посочила Холцнер.

Според нея  суровина за газопровода "Набуко" има предостатъчно. В целия Каспийски регион имало два пъти и половина повече газ, отколкото в Русия или стотици хиляди милиарди кубически метра газ, докато проектната мощност на "Набуко" е едва за 31 милиарда кубически метра годишно. Тя е изчислила,  че ако всичкият наличен газ в каспийския регион премине през "Набуко", газопроводът трябва да действа 5000 години.

В Европейската комисия сега не се обмисля "Набуко" да транспортира газ от Иран. "Заради политическата ситуация това не е опция. Но няма проблем "Набуко" да бъде задействан. В регионаима достатъчно газ, който може да бъде доставян от Азербайджан, Туркменистан, както и от Ирак", заявила говорителката.

"Набуко" запазва за нас статута на приоритетен проект и получи допълнително финансиране от 200 милиона евро като част от програмата за икономическо възстановяване в Европейския съюз. Приоритетен е, защото наистина отваря пътя за нов газ от нови източници в Каспийския регион и е добър от гледна точка на диверсификацията. Русия е партньор на Европейския съюз и ще остане наш важен търговски, политически партньор, както и партньор в газовата област. В същото време ние искаме да имаме нови партньори, както и да отворим пътя към Каспийския регион. Това е разликата между "Набуко" и "Южен поток". "Набуко" отваря нови източници, а по "Южен поток" ще преминава все така руски газ, изтъкнала Марлене Холцнер.

Има разлика между Мексиканския залив и Черно море

По проекта Бургас - Александруполис тя казала, че Европейската комисия не се занимава с екологични оценки, което правят компаниите и националните власти. Ние наблюдаваме проектите, но работа на националните власти е да проверяват оценките.

В последните два месеца български официални лица, включително премиерът Борисов, неколкократно повтарят, че страната ще реши за петролопровода, когато стане готова международната екоекспертиза, което се очаква да стане в началото на следващата година. Премиерът пък открито заявява, че не допуска експертизата да е положителна и че България няма да строи рисков петролопровод, след като петролът ще пристига с танкери в бурното Черно море. А аварията в Мексиканския залив била показала какви са рисковете.

Говорителката на комисаря по енергетиката заявила, че не е информирана Гърция да е оказвала натиск в Европейската комисия в полза на изпълнението на проекта. Освен това тя казва, че има разлика между разлива в Мексиканския залив, където британската компания "Бритиш Петролиъм" е правила дълбочинни сондажи, и евентуалния риск от разлив от петролопровод до Бургас през Черно море.

"Това са различни неща. Нещо може да се случи, разбира се. Но технологията за търсене и добиване на петрол от големи дълбочини, както в Мексиканския залив, не е овладяна напълно, докато с петролопроводите е по-различно. При теч може веднага да се разбере къде е мястото, един петролопровод лесно може да бъде спрян", отбелязала тя.

Важно да се диверсифицират източниците и пътищата за доставка на енергийни суровини. Но страните и компаниите трябва да решават. Европейската комисия казва да, добре е да има нови източници и трасета. Но Комисията не може да каже кой проект да бъде одобрен, защото това не е в компетенциите ѝ, изтъкнала Марлене Холцнер.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?