Решено: Думата за курса на лева ще е на парламента

България няма как да влезе в чакалнята за еврото с фиксиран в закона курс

"Днес имахме избор - или да продължим в посока евро, или да не продължим", каза министър Владислав Горанов, който защити новите текстове с управителя на БНБ Димитър Радев. Снимка: БГНЕС

От деня на влизането на България в чакалнята за еврото (механизма ERM II) други държави и Европейската централна банка (ЕЦБ) ще могат да искат промяна на курса на лева към еврото, но Народното събрание ще трябва да одобри промяната със свое решение.

Това решиха в четвъртък депутатите, които приеха на второ четене в бюджетната комисия предложението на Менда Стоянова, с което отпада законовата защита за действащия курс на лева 1.95583.

Според приетия текст след влизането в ERM II официалният валутен курс на лева към еврото ще е равен на централния курс между еврото и лева, договорен с останалите държави в механизма (страните от еврозоната плюс Дания) и ЕЦБ по съответните резолюции и споразумения. За вземането на решение за курса ще е нужно взаимно съгласие в ERM комитета, което означава, че съотношението евро/лев няма да може да се изменя без положителните становища на българския министър на финансите и на управителя на БНБ.

За да е сигурно, че двамата няма да одобрят решение за курс, различен от сегашния, Народното събрание прие и решение, в което пише, че "министърът на финансите и управителят на БНБ предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1.95583 лева за едно евро". В него се допълва още, че "България не участва в механизма ERM II при централен курс, различен от 1.95583 лева за едно евро".

За разлика от закона, решението на парламента може да се смени за един ден, но трябва да бъде обнародвано в Държавен вестник, за да влезе в сила. То все пак осигурява прозрачност на процеса, тъй като заседанията на т. нар. ERM комитет, който решава въпросите за валутния курс, по правило са секретни, а решенията му се обявяват през уикенда, за да не влияят на пазарите.

Допълнителното решение на НС, под което са се подписали депутати от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и ДПС, дойде, след като експерти поискаха допълнителни гаранции, че изпълнителната власт и БНБ нямат да се поддадат на натиск за промяна на курса от други държави или ЕЦБ. Според депутатите от ГЕРБ и ДПС решението на парламента е достатъчна гаранция, че курсът на лева няма да се променя до влизането в еврозоната. Единствено БСП гласува против текста на Менда Стоянова и не подкрепи решението на парламента.

"България е прецедент в ЕС с валутен курс, фиксиран в закон. Условията на ERM II не позволяват такъв тип законодателство. Затова бяхме изправени пред избор – или да продължим процеса към еврото, или да откажем да променим закона и да приключим всичко дотук. Решението на НС гарантира на българските граждани, че България ще се присъедини към еврото със сегашния валутен курс или изобщо няма да влезе в еврозоната", заяви Йордан Цонев от ДПС. В същия дух бяха и изказванията на финансовия министър Владислав Горанов и управителя на БНБ Димитър Радев. Румен Гечев от БСП обяви, че левицата няма да подкрепи текста, защото той не дава достатъчно гаранции.

За пръв път темата с курса бе коментирана и от Асоциацията на банките в България. "Подкрепяме позицията, че България няма да участва в механизма на обменните курсове при курс между еврото и лева, различен от сегашния централен курс - 1.95583 лева за едно евро", посочиха от асоциацията.

Предстои предложението на Менда Стоянова да бъде гласувано на второ четене в планарна зала.

По думите на Димитър Радев България е на финалната права от преговорите за присъединяване към чакалнята за еврото (ЕRM II), което се очаква да се случи към края на април.

Споделяне

Още от Бизнес