Решено е: Музеят икона "Света София" ще е джамия

Турци ликуват след взетото решение, сн. ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа указ за прехвърлянето на световноизвестния храм "Света София" към Дирекцията по религиозните въпроси и за отварянето му за богослужение, съобщи Анадолската агенция.

Това стана, след като в петък турски съд отмени правителствено решение от 1934 г., с което храмът "Света София" в Истанбул е превърнат в музей, като постанови, че решението е незаконно, съобщи Ройтерс.

Построената преди 1500 години ортодоксална християнска църква "Света София" е била направена мюсюлманска джамия през 1453 г., но след това става музей.

Сега съдът проправи пътя за превръщането на сградата отново в джамия въпреки редица международни предупреждения срещу тези планове.

В защита на решението си Турция заяви, че сградата ще продължи да бъде посещавана от туристи.

Турският държавен съвет в петък се произнесе по същество на иска, след като на 2 юли изслуша страните по делото.

До момента Държавният съвет многократно е отхвърлял на различни основания допустимостта на подобни искове, но през ноември 2019 г. институцията издаде решение, с което позволява музеят "Хора" (Карийе) отново да бъде превърнат в джамия. 

Жалбоподателите оспорваха решение на турския Министерски съвет от 29 август 1945 г., с което множество джамии са прехвърлени към Министерството на образованието за превръщането им в музеи. 

Преди превръщането ѝ в джамия, "Хора" е била византийска църква, която има голяма известност и културно значение заради изкусно направените позлатени мозайки и средновековни стенописи.

Вчера говорителят на турското президентство Ибрахим Калън заяви, че "Св. София" винаги ще бъде част от световното историческо наследство и отварянето ѝ за ислямски молитви няма да попречи на хората да могат да я посещават.

Представители на ЮНЕСКО заявиха пред "Ройтерс", че Организацията трябва да бъде уведомена предварително за всяка промяна на музея и че тези промени следва да бъдат разгледани от Комитета по световното наследство. 

Статутът на музей под егидата на ЮНЕСКО предвижда определени правни задължения, посочват от световната организация, и допълват, че многократно са изразявали опасенията си по въпроса с писма пред турските власти.

На площада пред "Св. София" са поставени бариери, а още преди обявяването на решението на Държавния съвет пред музея започнаха да се събират привърженици на превръщането на "Св. София" в джамия.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба.

Храмът "Света София" е смятан за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното ѝ превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят