"Решимостта" на Пламен Георгиев срещу Прокопиев допадна на депутат от "Воля"

"Решимостта" на Пламен Георгиев срещу Прокопиев допадна на депутат от "Воля"

Парламентарната Комисия за борба с корупцията допусна до изслушване и двамата претенденти за ръководители на Антикорупционната комисия – фаворита на управляващите Пламен Георгиев и издигнатия от БСП Николай Николов. Интересна в случая е позицията на депутата от "Воля" Симеон Симеонов, който харесва Пламен Георгиев, защото е тръгнал да конфискува имуществото на бизнесмена и съиздател на "Капитал" Иво Прокопиев.

Ето цялата стенограма от заседанието на комисията, цитирана от вестник "Сега".

"Председателят на комисия Борис Ячев (Обединени патриоти): Слушам Ви, колеги, ако имате въпроси, мнения. Заповядайте, господин Симеонов.

Симеон Симеонов (Воля): Мисля, че няма много какво да обсъждаме. Ние познаваме прекрасно тези хора. Идваха няколкократно, представиха своята работа, отчетите за година. И от двамата аз лично съм с хубави впечатления. Направи ми впечатление също решимостта на един от тях по казуса с Прокопиев, където писаха. Мисля, че е редно да допуснем и двамата кандидати.

Борис Ячев: Благодаря, господин Симеонов. Госпожа Сидорова.

Кристина Сидорова (БСП): Уважаеми господин Председател, колеги! Според документите, които са представени, те отговарят на условията, записани в правилата, така че нямаме причина да не ги допуснем. Смятам, че и двамата кандидати имат всички качества да се състезават за този пост.

Борис Ячев: Благодаря!"

През миналата година Комисията за конфискация под ръководството на Пламен Георгиев заведе иск за конфискация на имущество на Иво Прокопиев, което по документи е придобито напълно законно. Комисията игнорира решения на съда и закона, по който работи, за да поиска запор на имущество заради законната продажба на "Каолин", позовавайки се на "незаконната" приватизация на предприятието преди 17 години. Комисията не обърна внимание на факта, че никой не е казал, че приватизацията е незаконна, нито на факта, че давността за конфискацията е 10 години. След това институцията разкарва документите по делото из цялата страна и накрая се спря на съдилищата в Бургас, които уважиха част от исканите запори.

Сега Пламен Георгиев е временен председател на новата Антикорупционна комисия, а и фаворит за неин постоянен шеф. Другият кандидат Николай Николов е член на закритата Комисия за разкриване на конфликта на интереси, която се вля в Антикорупционната комисия.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?