Юнкер одобри новата словенска кандидатка за еврокомисар

Ресорът на Кристалина Георгиева в новата ЕК няма да бъде сменен

Ако бъде одобрена от ЕП, увличащата се по окултизма Виолета Булц вероятно ще получи ресор транспорт

Виолета Булц

Новоизбраният председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер обяви снощи намерението си да включи словенската кандадатка Виолета Булц в екипа си, на мястото на отхвърлената от Европарламента Аленка Братушек, и поиска държавите членки да одобрят избора му, предадоха осведомителните агенции.

"Моля Съвета на ЕС да актуализира списъка на номинираните комисари с името на Виолета Булц", посочи Юнкер в комюнике, след интервю за работа с кандидатката, оценено като "отлично".


Източник от антуража на Юнкер заяви, че ако Съветът на ЕС приеме Булц, вероятно ще ѝ бъден даден ресора транспорт, съобщи Ройтерс. Словашкият кандидат Марош Шевчович, който първоначално бе избран за този ресор, ще бъде назначен за заместник-председател, отговарящ за енергетиката.

Ако тази информация се окаже вярна, това означава, че ресорът на българката Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия няма да бъде променен. До такава вероятност се стигна, след като първоначалната кандидатка на Словения Аленка Братушек се оттегли, след като не беше одобрена от комисиите на Европейския парламент, и се наложи страната ѝ да издигне нова кандидатура.

За Братушек предварително бе предвиден ресор енергиен съюз и заместник-председателски пост в комисията. Предварително беше ясно, че това положение няма как да бъде запазено и за новата кандидатка Виолета Булц и че ще са наложи преразпределение на ресорите. Преди два дни базираното в Брюксел издание European Voice изчисли възможните варианти, един от които предвиждаше ресорът на комисар Кристалина Георгиева да бъде променен и вместо за бюджета да ѝ бъде възложено да отговаря за енергийния съюз, като запази заместник-председателското си място в следващата Европейска комисия.

Днешната информация прави това развитие малко вероятно. Разместването със словашкия кандидат Шевчович беше друг от предполаганите варианти.

Все още не е сигурно, че следващата Европейска комисия ще встъпи в длъжност на 1 ноември, заяви на пресконференция в сряда Маргаритис Шинас, говорител на новоизбрания председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Той отбеляза, че снощното интервю на Юнкер с новия словенски кандидат за еврокомисар Виолета Булц е преминало добре и според новоизбрания председател Булц се е показала добре подготвена и с впечатляващи качества. Говорителят не потвърди и не отрече, че на Булц ще бъдат възложени отговорностите в областта на транспорта.

Шинас съобщи, че се очаква по-късно днес следобед да приключи процедурата по писмено одобрение от Съвета на ЕС за изменение на списъка с предложените нови еврокомисари. След като тази процедура приключи, Юнкер ще съобщи какви отговорности възнамерява да повери на Булц.

След това въпросът се прехвърля към Европейския парламент, който трябва да прецени кога да изпита Булц и кога ще бъде готов с оценката си. Едва след това на пленарна сесия евродепутатите могат да гласуват и да приемат или отхвърлят целия състав на новата ЕК.


Сръбската информационна агенция Танюг, цитирана от БТА, отбелязва, че и новата избраничка на Юнкер ще има проблеми да спечели депутатите от Европейския парламент, тъй като в медиите се появиха подробности за нейната склонност към окултизъм и псевдонаучни теории. В официалната си биография тя посочва, че има диплома на шаман, получена на курс в Шотландия, където между другото се научила да ходи по огън.

Освен това Булц написала в своя блог, че вярва в концепцията за черпене на безкрайна природна енергия от биосферата без използване на горива и замърсяване на околната среда, което учените отхвърлят като безмислица.

Ако Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Булц, както стана с Аленка Братушек, Юнкер ще трябва да излезе с трето предложение или и сам да подаде оставка и с това да върне процедурата за избор на нов състав на Европейската комисия в самото начало.

С оглед на това, че Европейската комисия би трябвало да встъпи в длъжност на 1 ноември, наблюдателите предупреждават, че нови усложнения във връзка с комисарката от Словения биха могли да отложат формирането на ЕК за неопределено време. Макар и преди да се е случвало някои кандидати да бъдат отхвърлени и след това заменени с алтернативни, досега няма случай двама кандидати от една страна да бъдат отхвърлени един след друг, отбелязва Танюг.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа