Ресорен зам.-министър не е запознат с документи по спрени европлащания

Ресорен зам.-министър не е запознат с документи по спрени европлащания
Бившият зам.-министър на финансите от квотата на НДСВ Димитър Ивановски, който бе национален ръководител по финансовото управление на средствата от ЕС, се оказа незапознат с голяма част от документите, свързани с блокирането на европейски плащания за България. В четвъртък той свидетелства пред състав на Софийския градски съд, който заседава по делото срещу бившия изпълнителен директор на Фонд "Републиканска пътна инфраструктура" Веселин Георгиев, обвинен за престъпление по служба.

В отговор на въпроси, свързани със замразяване на европлащания по програма ИСПА, Ивановски каза, че това станало с документи от Европейската комисия, към които самият той не е бил съпричастен. Документите били адресирани до министър Пламен Орешарски и зам.-министър Любимир Дацов, с които е водена комуникацията по тази тема, обясни Ивановски.

Той посочи, че в предупредително писмо за спиране на парите от януари 2008 г. се визират проекти в пътния фонд. Със сигурност се визираше проект "Люлин", но мисля, че имаше още един, каза пред съдиите Ивановски.

След като на няколко пъти заяви, че не е чел писмото, защото не било адресирано до него, той посъветва съда да го изиска по съответния ред и да си го прочете.

Прокурорът го попита как се отразило на авторитета на България спирането на парите по програма ИСПА. Ивановски отговори, че не разбира въпроса.

Той поясни по-общо, че писмото на ЕК от януари м.г. било междинна санкция.

В същото време Ивановски се произнесе като по-запознат с одиторския доклад на KPMG, който бе направен по-късно през годината на пътната агенция. В този доклад съществува терминологията "потенциален конфликт на интереси", но не се посочват конкретни имена, а само неясни абревиатури от типа Х, У, Z, каза Ивановски.

Той уточни пред журналисти, че вероятно авторите на доклада са направили легенда и са посочили кой стои зад съответните абревиатури.

Ивановски демонстрира нещо средно между недоумение, досада и раздразнение от факта, че е призован като свидетел по делото. Той разказа, че присъствал на телефонен разговор между бившия вицепремиер по еврофондовете Меглена Плугчиева и главния прокурор Борис Велчев, в който Велчев помолил Плугчиева да му изпрати човек, който да разясни на наблюдаващите делото прокурори взаимоотношенията на България с ЕК по линия на еврофондовете. Плугчиева изпратила Ивановски.

Отидох с идеята, че това ще е образователна беседа и останах много изненадан, че съм призован като свидетел, заяви бившият национален ръководител по финансовото управление на евросредствата.

Според обвинението Веселин Георгиев (известен като Батко) е действал в нарушение на Закона за обществените поръчки и Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки. Прокуратурата го обвинява, че е извършил престъпление по служба в периода юли 2006 - ноември 2007 г. Тогава бившият шеф на пътния фонд е одобрил сключването на договори с фирмите "Биндер", "Инмат" и Гражданско сдружение "Инфраструктурни обекти" с цел да набави имотни облаги за братята си Бойко и Емил Георгиеви.

Ако бъде признат за виновен по това обвинение, Георгиев може да получи от 1 до 8 години затвор.

По време на изслушването в съда Димитър Ивановски каза, че 120-те милиона лева, които Веселин Георгиев е дал на фирма на по-малкия си брат, са били от републиканския бюджет, а не по европейски проект.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?