Ресорната агенция опроверга мъж да е отстъпил на дете реда си за трансплантация

Нуждаещият се от бъбречна трансплантация Ахмед Моллов е имал право на държавно финансиране за лечението в чужбина

Ахмед Моллов, кадър: БТВ

Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ) опроверга напълно трогателната история, излъчена в телевизионни репортажи и предизвикала вълна от възхищение в социалните мрежи за възрастен мъж, който отстъпил реда си за трансплантация на дете.

На 14 март в новинарските емисии беше излъчен репортаж за Ахмед Моллов, отстъпил реда си за бъбречна трансплантация на дете и нуждаещ се от спешна помощ в момента. Чрез медиите беше отправена молба за събиране на средства за бъбречната трансплантация на Моллов в чужбина.

Проверка в Служебния регистър на Изпълнителната агенция по трансплантация показал, че Ахмед Моллов не е получавал ред за трансплантация на бъбрек. Освен това, в ИАТ не били открити данни за извършена трансплантация на 14- годишно дете през цитирания в медиите период.

От агенцията посочват, че Ахмед Мустафов Моллов е включен в служебния регистър на Изпълнителна агенция по трансплантация като нуждаещ се от бъбречна трансплантация на 25.01.2011 г.

За периода от 2011 г. до момента няма информация, че Моллов е бил сред извиканите потенциални реципиенти, съвместими с донора, при реализираните донорски ситуации.

Не е извършвана и трансплантация на 14-годишно дете, за която Ахмед Моллов да е отстъпвал реда си. Това няма и как да се случи, защото децата под 18 години винаги са с предимство при нужда от трансплантации, заявиха от агенцията.

“За бъбреци, осигурени от трупни донори на възраст до 35 г. и непопадащи в категорията "гранични органи", първо се търси реципиент на възраст до 18 г. При намиране на такъв, съвместим по кръвна група АВ0 и със HLA съвместимост, органът се предлага първо за него. При липса на съвместими чакащи до 18 г. възраст, реципиентите се подбират по стандартния ред на т. I до VII.“, е записано в законодателството.

От агенцията уточняват, че тази информация е била предоставена на медиите още преди излъчването на репортажите. След тяхното излъчване за два дни бяха събрани 80 000 лева по сметката на Моллов, което ще покрие разходите за бъбречната трансплантация и той може да замине на лечение в турска клиника.

По-късно в петък директорът на Агенцията по трансплантациите Марияна Симеонова обясни, че вероятно се е получило разминаване от няколко часа между подаването на информацията към медиите и излъчването на репортажите, тъй като в същия ден системата за справки на агенцията била за кратко в неизправност.

Тя съобщи, че Ахмед Моллов наистина се нуждае от трансплантация в чужбина, но той има право на държавно финансиране за нея. В неговия случай трансплантацията не може да се направи тук, защото е с различна кръвна група от тази на съпругата му, която ще му стане донор. Симеонова посочи обаче, че Моллов има право на държавно финансиране, но той и жена му не са се обърнали към Агенцията по трансплантациите, за да бъдат насочени.

Симеонова призова хората да не губят доверието си към акта на донорство и трансплантациите заради този случай и увери, че контролът над тази дейност е на ниво, а подобни случаи са изключение. Според нея Моллов и съпругата му са били грешно посъветвани.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?