Рестарт на търга за тунела "Железница", офертите се подават до 19 октомври

Рестарт на търга за тунела "Железница", офертите се подават до 19 октомври

Втори опит ще направи агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за избор на проектанти и строители на тунел "Железница". Срокът за подаване на офертите е до 17:30 часа на 19 октомври.

Тунелът се намира по средата на участъка между Благоевград и Крупник на магистрала "Струма", чиято първа копка беше направена в четвъртък.

Ден по-късно от АПИ обявиха, че са изпратили документацията за търга към Агенцията за обществените поръчки (АОП). До 17 часа в петък обаче в регистъра на АОП и в профила на купувача на АПИ поръчката все още не беше обявена.

Предишният търг се провали по времето на служебното правителство на Огнян Герджиков. Причината бе изчезналата папка на един от участниците в търга – "Главболгарстрой". За случая прокуратурата повдигна обвинение на члена на комисията Стефан Гайтанджиев, но вече пети месец няма никаква официална информация какво се случва с делото.

Разликата между първия и втория търг е разделянето на строителството на тунела на три, както и срокът за изпълнение. Индикативната стойност на съоръжението остава без промяна – 250 млн. лв. без ДДС, което я прави най-голямата поръчка по стойност в пътния бранш за годината.

Обществената поръчка е разделена на три позиции - за тунела, за пътя преди и след съоръжението. Това се прави за да се работи едновременно на обекта и да бъде изпълнен до края на 2023 г., когато приключва настоящият програмен период на еврофинансирането, е посочено в съобщението на АПИ.

Първата обособена позиция е за изграждането на около 720 м път преди тунела и е с прогнозна цена от 33.5 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството е 600 календарни дни.

Втората обособена позиция включва изграждането на 2.28-километровия тунел и площадка за хеликоптери. Индикативна стойност е 194.3 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството е 1060 календарни дни.

Третата обособена позиция е за изграждането на 1.4 км път с индикативна стойност 22.1 млн. лв. без ДДС. Срокът за изпълнение на проектирането и строителството е 660 календарни дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?