Рестартът на делото срещу Баретата се отложи

Рестартът на делото срещу Баретата се отложи

Повторният старт на делото срещу Златомир Иванов – Златко Баретата бе отложен, тъй като Георги Симеонов, който според обвинението е пострадал от групата на бившия командос, не се яви в съда.

Процесът, в който освен Иванов са подсъдими още 20 души за наркорапространение, трябва да започне отначало, тъй като един от съдебните заседатели бе задържан в акция срещу разпространението на детска порнография и в момента е в ареста.

Делото не започна, защото Георги Симеонов е нередовно призован и не може да се конституира нито като частен обвинител, нито като граждански ищец.

Самият Златомир Иванов за първи дойде в съда без белезници и съдебна охрана, защото от няколко дни е под домашен арест.

Справките за съдебното минало на част от подсъдимите също предизвикаха внимание. Осем от общо дванадесетте съпроцесници на Иванов, които продължават да са в ареста, поискаха промяна на мерките им за неотклонение. За повечето от тях обаче прокуратурата представи справки, според които те имат други незавършили и висящи дела.

Всички подсъдими от прокурорската справка и техните адвокати обаче заявиха, че тя не е актуална. За Ивайло Борисов например справката показва, че има две висящи дела. Той и адвокатът му казаха, че и двете дела са завършили с оправдателни присъди. На Филип Христов също му излезе висящо дело, което в действителност е прекратено през 2002 г. За Петър Йорданов справката показва, че има дело от 2009 г., което е прекратено по давност през същата. Недоразумение се получи и при Коста Трифонов.

В крайна сметка четирима от желаещите да напуснат ареста поискаха да се отложи разглеждането на мерките им до изготвянето на актуална справка за съдебното им минало, а другите четирима предпочетоха това да се случи още сега.

За да мотивират освобождаването на клиентите си, адвокатите им наблегнаха основно на разумните срокове за задържане. Защитникът на Борислав Секулов обаче говори основно за здравословното състояние на клиента си, което бе обсъждано многократно преди започването на делото отначало. В крайна сметка Секулов бе единственият, чието желание за промяна на мярката за неотклонение бе удовлетворено от съда. Именно заради зравето му и дългият период на задържането му (18 месеца), съдът го пусна под домашен арест.  

Споделяне

Още по темата

Още от България