Рестартът на "Горна Арда" става възможен в следващите месеци

Рестартът на "Горна Арда" става възможен в следващите месеци
В следващите месеци предстои да стартира проектът за изграждането на хидрокаскадата "Горна Арда", по който за 10 години е изговорено много, но не е постигнато нищо, посочи премиерът Бойко Борисов в приветствен адрес към участниците в Първия хидроенергиен форум, открит в четвъртък край Варна.

Формален рестарт на проекта бе даден през септември с решение на МС, в което за инвеститор в проекта бе определена Хидроенергийната компания (ХЕК) "Горна Арда". Мажоритарен акционер в нея е държавната НЕК, а за дела от около 30 на сто на наследника на турския "Джейлан холдинг" – CCG, се водят преговори за покупка от австрийски консорциум на ЕВН и "Алпине Бау".

Решението на кабинета бе дадено, за да оттегли CCG иска си срещу НЕК пред Парижкия арбитражен съд, в който се претендира за 75 млн. евро в срок до 30 септември заради неизпълнени ангажименти.

НЕК, CCG и австрийският консорциум подписаха анекс към споразумението, предвиждащ двумесечна отсрочка за оттеглянето на иска, съобщиха пред Mediapool източници от ръководството на НЕК. В това време турците и австрийците трябва да договорят цената за миноритарния пакет, както и да се уточни бъдещото разпределение на участието в инвестицията. Тя се изчислява на 500 млн. евро за бъдещите три язовира от хидрокаскадата.

Изпълнителният директор на държавната електрическа компания Георги Миков потвърди информацията и допълни, че след придобиването на турския дял в "Горна Арда" ще се направи обстойно проучване на проекта, ще се прецени и необходимостта от нова оценка за въздействието върху околната среда.

Преди време министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков коментира, че с оглед тежкото финансово състояние на НЕК, държавата вероятно ще намали дела си в "Горна Арда" само до апортната вноска с терените за трите язовира.

Земите обаче попадат в територията на европейската екологична мрежа "НАТУРА-2000", алармира преди време пред парламентарната комисия по околна среда червеният депутат Петър Курумбашев.

Екоминистърът Нона Караджова увери, че на проекта ще се направи задължителната оценка за съвместимост на инвестиционното намерение с НАТУРА-зоните, в които попада, за да се прецени дали застрашава намиращите се там редки биовидове.

Проектът "Горна Арда" се планира да има 172 МВ инсталирана мощност, годишното производство да е 454 гигаватчаса, които ще се оползотворят от ЕВН, която снабдява региона на Югоизточна България се електроенергия и има интерес от наличието на собствени производствени мощности.

Построяването на трите язовира от каскадата - "Мадан“, Сърница“ и “Ардино“ ще подобри производството и от трите язовира в каскадата "Долна Арда", която в момента се експлоатира от НЕК, обясни Антон Славов, директор на дирекция за експлоатация на водните електроцентрали в НЕК.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?