Реставраторите на "Цар Освободител" щели да са по-внимателни вече

Случващото се с паметника не е притеснително, каза зам.-кметът по културата Тодор Чобанов

Реставраторите на "Цар Освободител" щели да са по-внимателни вече

Случващото се със сваления за реставрация паметник "Цар Освободител" било нормално и нямало повод за притеснения, стана ясно от думите на Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата в София, по време на заседанието на Столичния общински съвет в четвъртък.

В неделя стана ясно, че монументът се намира на терен в софийското село Требич, като на коня освен краката, които бяха отстранени още при свалянето му от постамента пред парламента, е махната и главата. Според реставраторският екип това се прави за укрепване на скулптурата, чиято реставрация се прави с пари от международен фонд "Поколение", финансиран от руския милиардер и депутат от партията на Владимир Путин.

 

Няма никакъв повод за притеснение относно реставрацията на паметника на Цар Освободител, заяви Чобанов. Той допълни, че твърденията, че паметникът е изоставен и се въргаля в селски двор, не отговарят на истината.

 

Теренът в село Требич бе определен като пункт за вторични суровини, но по думите на Чобанов това била леярна, в която се леят всички фигури от подобен характер у нас от много години. Всички известни български творци, а и такива от чужбина ползват тази леярна, заяви той и обеща екипът в село Требич ще бъде по-внимателен в работата си. По думите му охраната там вече е засилена и са взети всички мерки за сигурност..

 

Вярно е, че една десакрализация на фигурата предизвиква напрежение, защото ние сме свикнали да я виждаме по един друг начин, коментира заместник-кметът. Според него обаче не бива да се спекулира с това, че се налага демонтаж. Паметникът в началото на ХХ век е сглобяван точно по този начин, парче по парче, с тогавашните методи на работа, обясни той.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова подготвя писмо, с което ще поиска контролни дейности, както от страна на Министерството на културата, така и на други институции за решение на проблема. Днес следобед събираме целия екип от реставратори, за да получим информация за хода на работата, каза още Чобанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?