Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Ресторантите ще са длъжни да казват има ли алергени в блюдата

2 коментара
Ресторантите ще са длъжни да казват има ли алергени в блюдата
Производителите на храни ще трябва да дават още по-детайлна информация за съдържанието в продуктите им, след като в сряда Европейският парламент прие ново законодателство за етикетирането на храните. Ресторантите и столовете за хранене пък ще дса длъжни да намерят начин да обявяват на клиентите си дали предлаганите от тях блюда съдържат алергени и какви.

Хранителната промишленост ще има три години да се приспособи към новите изисквания и още две да ги въведе – или общо пет години, от датата на публикуването на окончателното решение в официалния вестник на Европейския съюз.

Целта на новите изисквания е потребителите да могат да избират по-здравословните храни, посочиха от Европарламента.

В бъдеще на опаковката на хранителния продукт трябва ясно да са отбелязани енергийното съдържание, количествата на съдържащите се мазнини, наситени мазнини, въглехидрати, захар, протеини и сол, както и страната на произход на суровината, използвана в производството на съответния продукт. Стойностите трябва да бъдат дадени за 100 гр или 100 мл. Ако храната е опакована като единична порция, на етикета трябва задължително да се посочва и хранителната стойност в порции.

В списъка със съставките трябва да са обозначени и евентуалните алергени в продукта. Такава информация трябва да се дава и за предлаганите храни в ресторанти и столове, но всяка страна членка трябва да вземе индивидуално решение как точно това да се казва на клиентите.

Произходът на някои храни, като говеждо месо, мед, зехтин, пресни плодове и зеленчуци трябва да бъде обозначен на етикета. По искане на ЕП, сега мястото на произход трябва задължително да бъде посочено и за прясното свинско, овче, козе и пилешко месо. До две години след влизането в сила на новия регламент ЕК Трябва да реши какви ще са правилата за въвеждане на този регламент.

В бъдеще може да бъде решено обозначаването на страната на произход да бъде задължително и за други продукти (например месо, което се използва като съставка, мляко или непреработени храни), но преди това ЕК трябва да извърши оценка на въздействието, за да се прецени приложимостта и произтичащите разходи от подобни нови изисквания за етикетиране.

Новите правила ще забраняват сходни опаковки например подобните на сирене храни от растителни съставки (или т.нар. имитиращи храни). Когато съставка, която по принцип би трябвало да се съдържа в продукта, е заместена от друга съставка, това трябва да бъде ясно посочено на лицевата страна на опаковката с подходящ шрифт (до наименованието на продукта), или да бъде сложен надписът "имитация".

Когато при месните продукти се създава впечатление, че става дума за едно цяло парче месо, макар продуктът да се състои от различни смесени части месо, върху лицевата страна на опаковката на продукта трябва ясно да се изписва "формовано месо от смесени парчета месо". Същото правило ще се прилага и за рибата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. #2
  2. Банев
    #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.